• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još dan do F4 u Areni: Neće biti "na jednu loptu"!

Autor mondo.rs

"Kao što je rekao profesor Nikolić, 'uvek je trener kriv'. A zašto? Zato što trener može da promeni igrača, a on ne može trenera. U tom smislu, Fenerbahče je ispred ostalih i ne verujem da će se ponoviti Berlin", priča Sedlaček za Mondo.

 Još dan do F4 u Areni: Neće biti "na jednu loptu"! Izvor: MONDO/M. Šolak


Dok najbolje evropske ekipe polako stižu u "Štark arenu", Fajnal-for Evrolige postaje sve aktuelnija i neizbežnija tema razgovora svih koji vole sport u Srbiji. Vrhunac klupske evropske sezone biće "smešten" u predstojeći vikend, kada će u dvorani na Novom Beogradu biti krunisan šampion Starog kontinenta.

Imena učesnika završnog turnira poznata su još od 27. aprila, kada su pobedama 3:1 u serijama kartu za Beograd izvadili branilac titule, Fenerbahče, kao i izazivači - CSKA, Real i Žalgiris, najprijatnije iznenađenje evroligaške sezone.

U razgovoru za MONDO, poznati trener i NBA skaut Marin Sedlaček priznao je da je predviđao drugačiji sastav učesnika. Bar za jedno mesto, koje je zauzela ekipa Šarunasa Jasikevičijusa.

"Objektivno rečeno, očekivao sam jednu grčku ekipu uz Real, CSKA i Fenerbahče. Međutim, ispalo je kako je ispalo, sticajem okolnosti i rasporedom na kraju koji je doneo malo čudne rezultate, tako da je Real pred plej-of pao na peto mesto i ušao u najjače četvrtfinale, protiv Panatinaikosa", rekao je on.

Stoga, nije potrebno naglašavati ko je iznenadio i skauta Filadelfije, dugogodišnjeg direktora NBA i FIBA kampa "Košarka bez granica".

"ŽALGIRIS KAO ZVEZDA, FENERU U JEDNOM NEMA RAVNOG"

Izvor: MN PRESS

"Žalgiris je definitivno najveće iznenađenje. Njegovo šesto mesto, plej-of serija i četvrta utakmica protiv Olimpijakosa pokazali su da on nije slučajno tu. Litvanski tim me podseća na Crvenu zvezdu u sezoni plasmana u Top 8, kada se dogodilo ono čudno proklizavanje u završnici utakmice protiv CSKA u Moskvi, gde je poslednji šut odlučio da ne bude brejka. Sa druge strane, poređenje je i to da je Žalgiris napravio ekipu poput Crvene zvezde i kada je u pitanju dovođenje najboljih domaćih igrača, uz kvalitetne Amerikance. Trener ima kontinuitet u radu, pokazali su da su zasluženo tamo, tako da mislim da sve četiri ekipe koje su na Fajnal-foru tu i pripadaju".

F4 - jači ili slabiji od prošlih?

Na osnovu viđenog u ligaškom delu, može li se uporediti predstojeći Fajnal-for sa prošlim? "Vrlo su slični svi ti F4 turniri. Kada su se u prošlosti pojavljivale četiri ekipe po ukusu svih, onda se govorilo da su šanse svima po '25 odsto'. To je floskula koja se motala do Fajnal-fora u Berlinu, gde se kao autsajder pojavila Lokomotiva Kubanj i pokazalo se da je njihov plasman bio senzacija, ali da ipak nisu bili spremni za više od toga. Fajnal-for u Beogradu ima tri ekipe ravnopravno konkurišu, ne računajući Žalgiris, ali opet se ne razlikuje u odnosu na druge. Ove četiri ekipe su dostigle vrhunac forme u pravom trenutku i to ih je odvelo na F4".

Žalgiris će se za finale boriti protiv branioca titule - Fenerbahčea, kome najčešće daju uloga favorita čitavog turnira. Upitan za prednosti ekipe Željka Obradovića, Sedlaček je locirao osnovne "pluseve" turskog tima u odnosu na protivnike.


"Mislim da je Fenerbahče blagi favorit u prvoj utakmici, iz prostog razloga što ima dužu klupu, veći broj rotacija i u takvim utakmicama igrači koji dolaze iz drugog plana mogu imati odlučujući doprinos. Sa druge strane, treneri će pripremiti neke opstrukcije u napadu, odbrani, neke stvari koje nisu koristili i probaće da iskoriste to koliko bude uspešno, duže ili kraće. Generalno, iznenađenje može da bude da se pojavi neko iz senke i da reši utakmicu. Tu se vraćam na Fajnal-for u Berlinu, kad je CSKA vodio protiv Fenera 22 razlike i na kraju odbranio tu prednost. To ne očekujem da ću videti na Fajnal-foru u Beogradu".

Izvor: MN PRESS



"Naravno, treneri imaju jednu zamisao i zavisi od toga koliko će igrači biti psihološki pripremljeni. Mislim da će to biti ključ i u tome vidim prednost Fenerbahčea, jer imaju trenera bez konkurencije - prošao je sve i osvojio sve", dodao je on.

"REALU SE NEĆE DOGODITI ČETVRTINA IZ MOSKVE"

Drugi polufinalni par činiće Real i CSKA, a Sedlaček smatra da Madriđani stižu u komfornijem ambijentu u Beograd. Zato im, između ostalog, i daje prednost.

"Real se nalazi u izuzetno dobroj poziciji u odnosu na prethodne F4 turnire. Nije direktno proglašavan za favorita za titulu, pa čak ni za odlazak na F4 u Beogradu. Pokazali su kvalitet koji nije bio prisutan prethodnih godina, dobili su mnogo utakmica u gostima, dok nisu imali snažan domaći teren, gde su izgubili od Zvezde. 'Izgurali' su sezonu bez Ljulja i uspeli su da se plasiraju na F4 sa njegovim doprinosom, koji je bio OK, s obzirom na to da nije igrao cele sezone. Sa druge strane, kuburili su i sa drugim povredama, neki igrači poput Dončića su dobili prostor i iskoristili. To je kvalitet koji im daje sigurnost, kao i pobeda protiv Panatinaikosa, koja je značajan motivacioni faktor. Zato mislim da je Real bliži finalu nego CSKA. Kao sam i rekao, mislim da Real ne može da i u polufinalu odigra protiv CSKA četvrtinu sa rezultatom 11:33".

Izvor: MN PRESS



Da li takav rezultat može ovog puta da bude u korist Reala, a nauštrb Moskovljana?

"CSKA je kuburio sa povredama, igrao u završnici bez De Koloa i Hajnsa, koji će doći, ali je pitanje u kakvom će biti stanju i spremnosti da pomognu. Završili su ligaški deo kao prvi, a pokazalo se u prošlom periodu da to ništa ne znači, jer niko nema prednost domaćeg terena. Sa druge strane njihov rival je Real, koji ima ratničku atmosferu, ogromno iskustvo i takođe faktor osvajanja titule".

U skladu sa iznesenim, Sedlaček već "vidi" finale…

"Prema mom mišljenju, u finalu bi mogli da se sretnu Fenerbahče i Real. To bi moglo da bude realno, odnosno epilog svega navedenog".


KO BI MOGAO DA "ISKOČI"?


Svoju prognozu Sedlaček obrazlaže i u odgovoru na pitanje - ko bi mogao da bude heroj Fajnal-fora?


"Teško je reći koji igrač će obeležiti F4, pogotovo što su ti igrači koji iskoče iz drugog plana u indirektnoj vezi sa onima u prvom planu. Fener je kompletna ekipa, koja kao i Real i CSKA imaju jezgro igrača koji dugo igraju zajedno. Mislim da bi domaći igrači, sa evropskog kontinenta, mogli da budu igrači iz senke. Da li će to biti Kalinić, Gudurić, Dončić... Najmanje verujem da do toga može da dođe u CSKA, ne zato što ih potcenjujem, već zato što je to klasično napravljena ekipa, sa budžetom usmerenim prema igračima sa izraženim individualnim kvalitetom. Kako se oni budu postavili u odnosu na pomoć domaćih igrača, tako će se 'otvoriti' i prostor da još neko nešto uradi", rekao je on, pa se još jednom vratio na Fajnal-for u Berlinu.

"Ako se vratim na tu godinu, u Berlinu je Hrijapa dao odlučujući polubekhend sa rukom u zavoju, a on nije igrač iz senke. Postigao je deset poena, ali presudilo je njegovo iskustvo. Dakle, veći pritisak će biti na nosiocima u toku sezone i na tome kako će oni 'ishendluju' sve to. Stvar je stručnog štaba i trenera, oni će znati kako će da reaguju i da ih usmere".

"Ono što je bilo - ne znači ništa"

Koliko su ekipe u stanju da održe formu u nedeljama pred plej-of, a sa druge strane i da pripreme iznenađenje rivalima? "Timovi se dovoljno poznaju, odigrali su po dve utakmice i međusobni skorovi polufinalista su identični, 1:1. Interesantno je da u tim utakmicama nijedna ekipa nije bila kompletna i to se odražavalo na rezultat, tako da su i pobeda Žalgirisa u Istanbulu i 'katastrofalna' prva četvrtina Reala u Moskvi nešto što ne znači ništa, prema mom mišljenju".

A, upravo na klupi Fenerbahčea sedi čovek zbog koga je iz Istanbula stigao tim sa najvećim šansama za trijumf u Areni, gde Sedlaček ne vidi šansu za rezultatske "tobogane".

"Kao prvo, ne očekujem mečeve na jednu loptu, bar ne u polufinalu. To ne. Takođe mislim da će igrači koji se budu 'pojavili' izaći u prvi plan kao posledica dobre timske igre i ideje trenera. Uostalom, što je rekao profesor Nikolić, 'uvek je trener kriv'. A zašto? Zato što trener može da promeni igrača, a on ne može trenera. Sa tog aspekta je po meni favorit Fenerbahče, jer ima najboljeg trenera, koji je najviše osvojio i tu može da se zaključi priča. Naravno, to ne znači da će se sve navedeno i dogoditi, ali prema mom mišljenju tako stoje stvari u ovom trenutku", zaključio je Marin Sedlaček.

Parovi polufinala Fajnal-fora:

petak

Fenerbahče - Žalgiris 18.00
CSKA - Real 21.00

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC