Evropska perspektiva postoji, ali...

Autor:

Evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana postoji, ali je potrebno da svaka država uradi svoj "domaći zadatak", rekao je danas Johanes Han, komesar EU za proširenje i susjedsku politiku.

0
A- A A+
zastava, obeležje, EU, evropska unija, evropa Foto: Mondo/Mario Milojević


"Postoji evropska perspektiva i to će biti potvrđeno danas. Ali ono što smo rekli prije nekoliko mjeseci i dalje stoji: čitav proces zasnovan je na zaslugama, pa svaka zemlja treba da uradi svoj domaći zadatak i onda postoji i evropska perspektiva", rekao je Han po dolasku na samit EU i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji.

On je dodao da sve države imaju istu perspektivu, ali da je napredak individualan.

Premijer Finske Juha Sipila rekao je po dolasku na samit da je vladavina prava veoma važna i da je potrebno imati viziju o nastavku sprovođenja reformi u tim državama. On je rekao da treba biti "realan" kada je riječ o rokovima.

Britanski premijer Tereza Mej rekla je da je opšti cilj "više stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta za zapadni Balkan".

"Imamo mnogo zajedničkih tema za diskusiju - bezbjednost, migracije, organizovani kriminal. Želimo bliskije odnose sa ovim zemljama",izjavio je Stefan Lofven, premijer Švedske.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da "vidi dobru perspektivu za zapadni Balkan".

"Naš cilj je da podržimo ove zemlje na njihovom putu ka EU. Mi preuzimamo predsjedavanje Unijom 1. jula i naš jasan cilj je da ostvarimo napredak na putu prema EU u tom periodu", izjavio je Kurc u Sofiji.

Ostale vijesti