Noć posvećena kulturi i muzejima

Muzej savremene umjetnosti u Banjaluci, 19. maja 2018. godine, obilježiće 13. po redu Evropsku noć muzeja, a u fokusu će biti izložba „Punktumi“, koja obuhvata izabranih 100 djela 80 autora iz 17 evropskih zemalja.

0
A- A A+
Foto: m:tel

Noć muzeja je jedinstven kulturni spektakl koji se održava već više od dvije decenije, sada već u više od 120 gradova širom svijeta. Banjaluka se upisala i u ovu kulturnu mapu prije 13 godina, pa se ove godine u gradu na Vrbasu održava 13. po redu Evropska noć muzeja.

Na konferenciji za medije povodom proslave Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 2018. u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, predstavljeni su koncept i program ovogodišnjeg izdanja Noći muzeja koji je za tu priliku pripremila ova kulturna institucija. Pored izložbe „Punktumi“, kao i svake godine manifestacija će biti praćena i muzičkim programom koji će biti održan na platou ispred muzeja – banjalučki dječiji hor „Mama Wox“, te DJ iznenađenje, nakon čega sve posjetioce čeka nastup popularnog benda „Nipplepeople“.

Kako se Evropska noć muzeja organizuje pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESKO-a, konferenciji su pored direktorke Sarite Vujković, iz muzeja domaćina manifestacije, prisustvovale i Tanja Đaković, pomoćnica ministra kulture i prosvjete RS, Aleksandra Vagner, šefica Kancelarije EU u Banjaluci, te u ime dugogodišnjeg prijatelja ove manifestacije, kompanije m:tel, Jelena Maksimović, portparol.

Kako je direktorka Muzeja Sarita Vujković najavila na ovoj konferenciji, pored izložbe i muzičkih sadržaja, u noći rezervisanoj za kulturu nas očekuje i zanimljiv interaktivni program, poput Foto-kabine, u kojoj će posjetioci imati priliku da se zabave izrađujući svoje portrete sa pozadinama slika iz postavke „Punktumi“, a u m:tel kutku vas očekuje svijet virtuelne realnosti uz VR PS4.

„Podržavajući manifestacije koji promоvišu prave vrijednosti kroz kulturu i umjetnost, kompanija m:tel nastavlja svoju dugogodišnju uspješnu saradnju sa Muzejom savremene umjetnosti RS i prijatelji smo još jedne Noći muzeja. U okviru Noći muzeja, kompanija m:tel će ponuditi svim posjetiocima interesantnu zabavu kroz promociju savremenih načina komunikacije i multimedije. U našem kutku ćete bukvalno moći zaroniti u svijet virtuelne realnosti uz pomoć sve popularnijih VR naočara“, rekla je ovom prilikom Jelena Maksimović.

Ovogodišnja manifestacija Evropska Noć muzeja u MSURS realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Uneskovog regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, Grada Banja Luke i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te u saradnji sa kompanijom m:tel - prijateljem muzeja.

Pozivamo vas da ovo subotnje veče provedete na posebnom mjestu – mjestu u kojem stanuje umjetnost. Manifestacija Evropska noć muzeja će trajati od 20 časova do ponoći.

Ostale vijesti