Odgođena rasprava o migrantskoj krizi

Autor:

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgodio je raspravu o mjerama u vezi sa migrantskom krizom.

0
A- A A+

Savjet ministara zadužen je da do sljedeće sjednice ovog doma, odnosno do kraja maja, pripremi cjelovitu i ažurnu informaciju u vezi sa stanjem bezbjednosti BiH u kontekstu migrantske krize.

Odgođena je rasprava o Informaciji o sprovođenju hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa pitanjem izbjegličke krize u regionu i EU, te pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti, koji je pripremio Savjet ministra.

U zaključku koji je usvojio Predstavnički dom istaknuto je da je riječ o zastarjeloj informaciji koja se odnosi na veoma bitnu temu po bezbjednost BiH.

Prije glasanja o zaključcima, poslanik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je riječ o zastarjeloj informaciji i da nema nikoga iz Savjeta ministara ko bi mogao da odgovara na poslanička pitanja.

"Migranti neće odlučivati gdje će boraviti"

"Je li ovo neka opstrukcija, namjera", upitao je Špirić, ističući da ne može da vjeruje u ovakav odnos Savjeta ministara.

Dušanka Majkić iz SNSD-a navela je da je materijal koji je Savjet ministara dostavio Predstavničkom domu od 14. marta prošle godine.

I poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović zamjerio je što sjednici ne prisustvuju predsjedavajući Savjeta ministara i resorni ministar, što, kako je ocijenio ukazuje na njihov stav prema Predstavničkom domu.

"Možemo, a ne moramo pričati, možemo, a ne moramo donositi preporuke jer u Savjetu ministara niti ko to sluša, niti ih to obavezuje", ocijenio je Ahmetović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić informisao je poslanike da sjednici prisustvuje pomoćnik ministra bezbjednosti BiH, na šta je reagovao poslanik SBB-a Damir Arnaut navodeći da samo ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara imaju pravo da se obraćaju na sjednicama parlamenta i odgovaraju poslanicima.

Vlada RS: Granice BiH zatvoriti za migrante

Ostale vijesti