Počeo Festival cvijeća u Banjaluci

Autor:

Trodnevni banjalučki Festival cvijeća danas je otvoren u Domu omladine, a posjetioci će imaju priliku da vide veliki izbor cvijeća, biljaka, sadnica, cvjetnih aranžmana, opreme za hortikulturu, kao i dekorativni sadni materijal.

Na Festivalu učestvuje 11 izlagača, a nakon dva izložbena dana treći dan posjetioci će imati priliku da kupuju po sniženim cijenama.

U pratećem programu danas i sutra organizovane su škole aranžiranja, izložbe dječijih radova na temu "Cvijet koji se zove Banjaluka".

Na Festivalu posjetioci imaju priliku i da vide tulipane koji nose naziv Banjaluka, ali i da upoznaju Jelenu Đukić, kćerku Petra Đurića zahvaljujući kojem je nastala ova vrsta tulipana.

"Moj otac je radio u Holandiji kod dvojice proizvođača cvijeća, a po povratku u Banjaluku osnovao je preduzeće 'Cvjećar' i radili su selekciju lukovica za holandsku firmu i proizvodili tulipane. Tom prilikom je nastao taj tulipan, crveni sa žutim rubom, koji nosi ime Banjaluka", kazala je Jelena Đukić.

Prema njenim riječima, Banjaluka je bila poznata po međunarodnim izložbama cvijeća koje su se održavale od 1978. godine do 1992. godine.

"Nemamo ni mogućnosti, ni uslova da napravimo izložbu kao što je to nekada bilo. Trudićemo se kroz naredne godine malo proširimo ovaj Festival i dovedemo strane izlagače", kazala je Đukić.

Stanija Radukić, jedna od izlagačica, rekla je da je ovo jedinstvena prilika da cvječari pokažu kako znaju aranžirati, da puste mašti na volju i da naprave aranžmane kakvi se ne prave svaki dan.

"Najviše se traže aranžmani za svadbe, pokloni za rođendane. Trenutno su hit kombinovano cvijeće u boksovima", rekla je ona.

Kaže da u odnosu na prethodne godine potražnja za cvijećem ostala ista, ali se za razliku na raniji period sada traže jeftiniji aranžmani.

Ostale vijesti