Želite bebu?

Autor:

Evo kako da povećate šanse da ostanete u drugom stanju.

0
A- A A+
trudnoća, trudnica Foto: MONDO/Goran Sivački

  Ako pijete pilule za kontracepciju, prestanite koji mesec pre nego što počnete da pravite bebu. Ako ste godinama koristili hormonsku kontracepciju, ponekad je od trenutka kad prestanete da ih uzimate potrebno da prođe neko vreme pre začeća. Lekari preporučuju da to bude bar dva do tri meseca. Imajte u vidu da će telu biti potrebno neko vreme da ponovo uspostavi ovulaciju. Osim toga, to će vam dati neko vreme da utvrdite kad vam je, zapravo, ovulacija. Ali, ne zaboravite da čim prestanete da pijete pilule možete da ostanete u drugom stanju.

Pokušajte da ustanovite kad su vam plodni dani. Koliko god često uživali u seksu, ako sticajem okolnosti "promašite" ovulaciju - ništa od bebe za taj mesec. Vreme ovulacije odokativno određujete tako što oduzmete 14 dana od trajanja vašeg ciklusa (ovde se pod ciklusom podrazumeva vreme od dana kad dobijete menstruaciju, do dana kad dobijete sledeću). Osim toga, možete koristiti trakice za utvrđivanje ovulacije, koje se kupuju u apoteci i koriste vrlo jednostavno, tako što mere nivo luteinizirajućeg hormona u mokraći, ili možete otići kod ginekologa da vam proprati ovulaciju ultrazvukom. To je, naravno, najpouzdanije.

Kad utvrdite kad vam je ovulacije, seks "tempirajte" za dan, dva ranije. Spermatozoidi mogu da "prežive" dva do tri dana u vašem telu, a jajna ćelija je za oplodnju spremna samo 12 do 24 sata. Dakle, bolje je da je oni "sačekaju".

Seks bi trebalo da imate tri puta nedeljno od trenutka kad vam se završi mensturacija. Na taj način možete biti sigurni da ćete "pokriti" ovulaciju. Osim toga, ne bi bilo loše da posle seksa neko vreme provedete u ležećem položaju, umesto da odmah odjurite na tuširanje. Nemojte koristiti lubrikante, pošto neki od ovih proizvoda mogu da oštete spermatozoide i smanje mogućnost začeća.

I, nije loše da folnu kiselinu počnete da pijete onog dana kad prestanete da uzimate pilule.

Test za utvrđivanje trudnoće možete uraditi dve nedelje posle ovulacije. Ako ne vidite "dve crtice" već prvog meseca, ne očajavajte. U većini slučajeva, do trudnoće dolazi tokom šest do 12 meseci nezaštićenih odnosa.

Ostale vijesti