Zašto ostajemo u lošim vezama

Autor:

Strah, navika ili ljubav? Evo šta kažu psiholozi…

0
A- A A+
srce, list, ljubav Foto: MONDO/Dragana Todorović

Ako ste ikada bili u vezi koja nije bila baš sjajna, a opet vam je bilo teško da odete, verovatno ste se zapitali o čemu se radi. Iako svi znamo da (prava) ljubav ne boli, i da ako nismo sreći, tu vezu treba da prekinemo, ipak često ostajemo… Evo šta kažu psiholozi, koji su najčešći razlozi za to.

Prihvatamo vezu koja nije dobra jer nemamo samopouzdanja

Očekivanja koja imamo od života, pa i od ljubavi imaju veze s tim kako sebe doživljavamo. Osobe koje nemaju samopouzdanja imaju niža očekivanja jer veruju da ne zaslužuju bolje. Zbog toga ostaju u vezama u kojima nisu srećni, jer uvek misle da je partner bolji od njih, kako god da se on ponaša.

Bojimo se samoće, ali i nove veze

Što smo duže u vezi, to nam je teže da raskinemo. Psiholozi kažu da je strah od samoće jedan od razloga zbog kojih ljudi ne prekidaju odnos u kojem nisu srećni. Naviknemo se na prisustvo druge osobe u našem životu i ta navika može da postane ozbiljan problem, jer sebe ubedimo da više „ne umemo da živimo“ bez partnera, a onda smo spremni sve da prihvatimo. U takvim situacijama, ljude plaši i pomisao na novu vezu jer se boje da će se i ona isto završiti, pa onda ipak biraju ono što im je "poznato," čak i ako nisu srećni, piše Psychology Today.

Ne prepoznajemo da partner manipuliše našim osećanjima

U trenutku kad shvate da želite da stavite taćku na taj odnos, toksične osobe psihološki i emotivno će manipulisati vama da bi postigli svoj cilj - da ostanete u vezi.

Najčešće, partner će dati sve od sebe da vas ubedi da i ne zalužujete bolje, ponižavajući vas u svakoj prilici. U takvim situacijama, lako se može dogoditi da u jednom trenutku poverujete u to da ne vredite ništa, da ne zaslužujete ništa bolje i da treba da budete srećni što uopšte imate partnera.

A jedino što je ispravno ako niste srećni je da odete. Koliko god vam bilo teško...

Tagovi:

Ostale vijesti