Erdoganov maraton, cijene lete u nebo i dijaspora

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča na jednom mjestu. Mondo brifing za petak.

Erdoganov maraton, cijene lete u nebo i dijaspora Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Maraton u Zetri

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u Sarajevo dolazi u nedjelju, a današnji „Avaz“ otkriva dio protkola.

U tekstu pod naslovom „Radna posjeta ili Erdoganov prkos Zapadu iz Sarajebosne“, list navodi da većina planiranih događaja liči na samopromociju i kampanju uoči prijevremenih izbora zakazanih u Turskoj, a posebno liči na prkošenje Zapadu, prije svega zemljama EU koje su zabranile slične skupove u svojim prestonicama.

Protokol kaže da će Erdogan imati sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, ali nije sigurno da li će se sresti i sa ostala dva člana Predsjedništva BiH. Predviđena je i posjeta grobu Alije Izetbegovića i Kliničkom centru.

Skup u Zetri na kojem bi trebalo da se obrati Erdogan trajaće od 11 do 19 časova, a nije poznato kada će se tačno turski predsjednik ukazati u ovoj sportskoj dvorani.

O dolasku Erdogana piše i današnji „Euroblic“. List navodi da je događaj izazvao žestoke podjele među bošnjačkim političarima.

Kazne za nepristojne poslanike?

Kako bi se stalo na kraj neprimjernom oblačenju na sjednicama Narodne skupštine RS, prekidanju govornika, vrijeđanju, omalovažavanju i drugim oblicima kršenja Kodeksa ponašanja u parlamentu, imenovan je Etički odbor.

„Nezavisne“ pišu da se predsjednik Etičkog odbora bira se među članovima svakih šest mjeseci, naizmjenično iz vladajućih stranaka i opozicije, a prva predsjednica je Dušica Šolaja, poslanica SNSD-a.

Ostali članovi su Miladin Stanić, poslanik SDS-a, Milan Švraka, poslanik PDP-a, Neda Petrić, poslanica DNS-a, i Nedeljko Milaković, poslanik SP-a, a Odbor je nadležan za sprovođenje i praćenje primjene Kodeksa ponašanja poslanika u NS RS i izricanje mjera za kršenje istog.

Članovi Etičkog odbora smatraju da će ovo tijelo doprinijeti kvalitetnijem radu parlamenta, a nadaju se da neće imati potrebu da često zasjeda.

"Etički odbor u NS RS je radno tijelo koje je bilo potrebno jer se veoma često, pogotovo u ovom mandatu, dešavalo da diskusija između pojedinih narodnih poslanika izađe izvan okvira", kazala je Dušica Šolaja.

Milan Švraka, član Etičkog odbora i poslanik PDP-a, istakao je da bi ovaj odbor trebalo da djeluje po prijavama.

Skaču cijene namirnica

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjelo je za dva do pet feninga i ako se izuzmu akcize, to je drugo povećanje cijena u posljednja tri mjeseca, a potrošači su sada u strahu od talasa poskupljenja životnih namirnica, jer su distributeri nafte korigovali cjenovnike, pišu "Nezavisne".

"Rafinerije su podigle cijene zbog kretanja cijena barela na svjetskom tržištu. Barel nafte sada je gotovo 80 dolara i, ako se nastavi rast cijene nafte na svjetskom tržištu, mogu se očekivati i ponovna poskupljenja",rekao je Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske, dodajući da je povećanje cijena minimalno.

gorivo, pumpa, dizel, oldtajmeri, sajam automobila, beogradski sajam, automobili, kola, stari automobili Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Takođe, naglašava da su poskupljenja goriva u Federaciji BiH daleko veća te da je, mimo akciza, cijena već jednom povećana za deset feninga i da ima zahtjeva za ponovno povećanje za još toliko.

U pokretima potrošača u Republici Srpskoj naglašavaju da je, kako kažu, preko noći došlo do minimalnog povećanja cijena nafte i da je gorivo u odnosu na početak godine poskupjelo za oko 30 feninga, što će se sasvim sigurno odraziti na cijene ostalih proizvoda i usluga.

Stiže dijaspora

U Banjaluci će danas početi 23. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, na kojoj će učestvovati između 65 i 70 kulturno-umjetničkih društava iz 14 evropskih zemalja sa oko 4.000 članova, prenosi agencija Srna.

Iz Kulturno-umjetničkog društva Piskavica, koje zajedno sa Savezom srpskih udruženja NJemačke organizuje smotru na tvrđavi Kastel, navode da to ovaj događaj čini jednim od najmasovnijih kulturnih događaja u Banjaluci.

U okviru revijalnog programa nastupiće folklorni ansambli iz Čikaga i Milvokija.

Iz KUD Piskavica navode da će tokom smotre biti postavljeno i 25 štandova na kojima će se predstaviti zanatlije poput opančara, proizvođača narodnih nošnji, ali i privrednici iz Republike Srpske i Evrope.

Ilindenska Makedonija

Republika Ilindenska Makedonija - novi je prijedlog Makedonije u pregovorima za rješenje spora sa Grčkom u vezi sa imenom, javili su makedonski mediji.

Portal A1 objavio je pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore da je ovo posljednji prijedlog koji je prihvatljiv za obje strane, ali da treba da bude predstavljen cijeli set za rješavanje spora o imenu u obje zemlje političkim autoritetima i javnosti.

Ovaj prijedlog će, ukoliko bude prihvaćen, važiti za opštu upotrebu. Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je u Sofiji predstavljena opcija koja bi mogla biti prihvaćena s obje strane kao kompletno rješenje.

"Nastavljamo konsultacije u obje zemlje da bismo vidjeli da li je rješenje prihvatljivo za obje strane", rekao je Zaev na konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Terezom Mej u Skoplju.

Tagovi:

Ostale vijesti