Obnovljen "Život", pravde još nema na vidiku

Povodom 26 godina od velike tragedije, gradska organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekonstruisala je spomen obilježje “Život” podignuto u sjećanje na 12 beba.

Obnovljen "Život", pravde još nema na vidiku Foto: MONDO/ Dragana Božić

Stanislav Brkić, predsjednik gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS kaže da će godišnjica biti obilježena u utorak, 22. maja kao i prethodnih godina, a da je rekonstrukcija spomenika urađena na njegovu ličnu inicijativu.

“Spomenik je obnovljen na lično moju inicijativu, ja se nisam slagao da leži dole na zemlji, bilo je ružno. To je spomenik koji pokazuje karakter proteklog rata. Tužno je što smo mi sami morali to radimo, ali da nismo, za ovaj slučaj se ne bi ni znalo”, rekao je za naš portal Brkić.

12 zvjezdica

Smrt 12 beba kojima je bio neophodan kiseonik desila se u periodu od maja do juna 1992. godine u jeku rata u BiH. Kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnom u Banjaluku zbog neprijateljskog okruženja, a ni vazdušnim putem zbog odluke Savjeta bezbjednosti da zabrani letove nad BiH. Ovaj svijet napustilo je tada 12 beba, trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Dodaje da oni koji vode politiku ovog naroda ne brinu o tom i da najviše boli činjenica da za ovaj zločin niko nije odgovoran ni nakon 26 godina.

“Žalosno je što je trebalo da se dokaže da je Međunarodna zajednica, odnosno Savjet bezbjednosti, koji je te 1992. godine za nas bio “Savjet opasnosti” donio odluku da se tek rođenim bebama uskrati kiseonik. To je trebalo da bude procesuirano pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, a ne samo dići spomen obilježje”, kaže Brkić i naglašava da se tada Međunarodna zajednica svrstala na jednu stranu.

Predsjednik gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS naglašava da je učinjena velika nepravda prema tek rođenoj, nevinoj djeci.

“Samo su djeca nevina, mi odrasli smo grešni, a za ovu tragediju mora da čuje svijet i to bi trebalo da urade oni koji vode ovu državu, a ne samo da brinu za svoje mandate”, zaključio je Brkić.

Godišnjica stradanja 12 banjalučkih beba u ratu zbog nedostatka kiseonika biće obilježena u utorak, 22. maja parastosom i polaganjem cvijeća na Novom groblju i u centru.

spomenik, 12 beba, Život Foto: MONDO/ Dragana Božić

Ostale vijesti