• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćevap staviti pod zaštitu Uneska

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

U Banjaluci danas počeo drugi „Ćevap fest“. Ovaj put manifestacija će trajati dva dana.

 Ćevap fest Banjaluka Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, za razliku od prvog „Ćevap festa“, jutros i nije prevelika gužva, vjerovatno zato što je radni dan, ali organizatori ističu da očekuju veliki broj posjetilaca.

„Imamo pred sobom još jedan vikend u kojem Banjaluka diše punim plućima. Ulazimo u zadnju sedmicu projekta 'Proljeće u Banjaluci' u kojem smo imali mnogo dešavanja“, rekao je Milan Grubor, šef kabineta gradonačelnika Banjaluke i dodao da će 'Ćevap fest' narednih godina biti u sklopu obilježavanja Spasovdana, slave Grada.

Bez obzira na manji broj posjetilaca miris ćevapa se širio centrom grada i privlačio Banjalučane na već dobro poznate pločice jedinstvenog ćevapa. Da je banjalučki ćevap jedinstven u svijetu, istakao je i promoter ove manifestacije Nebojša Kuštrinović koji je dodao da bi banjalučki ćevap trebalo zaštititi na pravi način.

„Ćevap polako grabi prema Unesku, jer je i Republika prihvatila činjenicu da je to gastro proizvod geografskog porijekla, pa ćemo, nadam se, zaštititi ćevap na pravi način, da nam se ne bi desilo ono što se desilo ajvaru kojeg su registrovali Slovenci, ojkaču Hrvati, šljivovicu Česi. Nadam se da će i naš banjalučki ćevap naći pravo mjesto na gastro slici Uneska“ rekao je Kuštrinović.

Majstori roštilja kažu da su zadovoljni bili i prošli put, ali da su sretni što imaju priliku učestvovati opet ističući kako je ovaj festival odličan za promociju roštiljnica.

Ovaj put, drugog dana „Ćevap festa“, samo dvadesetak metara od roštilj majstora, ali i šatora gdje možete sjesti i polako uživati jedući banjalučki brend, održaće se i manifestacija „Noć muzeja“.

Izvor: MONDO/ Dragana Božić

„Proteklih dana su me mnogi pitali zašto spajamo 'Ćevap fest' sa Noći muzeja. Mi smo rekli da znamo šta je tradicija našeg grada- ćevap, ali isto tako znamo da živimo u 21. vijeku i kulturnom miljeu Evrope“, kaže Kuštrinović uz svoju već poznatu doskočicu „Ko ne zna odakle je došao, ne zna ni kuda je pošao“.

Na drugom „Ćevap festu“ učestvuje devet roštiljnica. Veliku porciju možete kupiti za četiri marke, a malo za duplo manje. Ovaj put, ćevapi i piće prodavaće se za „dinare“, valutu kreiranu posebno za ovaj događaj, a „dinari“ bi trebali i smanjiti redove ispred roštilja.

Za oba dana, pripremljen je i prateći program. Kao i na prvom festivalu, jutarnji časovi su predviđeni za nastupe kulturno-umjetničkih društava, a ovaj put nastupiće društava: „Mladost“, „Srpski vitezovi“ i „Opanak“.

Za kvalitetan humor, u popodnevnim časovima, pobrinuće se stend-ap komičar Dušan Jokić. Večeras će vas zabavljati Gradski tamburaši, bend „Infiniti“ i Krajiški trubači.

U subotu, drugog dana „Ćevap festa“ očekuje vas i nastup Gojka Mandića, našeg proslavljenog satiričara. Za vrijeme trajanja ove manifestacije saobraćaj u centru grada će biti obustavljen od 11 do 23:30 časova. 

Prijatno :)

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

krajisnik

Ima i Prijedorski,iLeskovački, i Sarajevski i Travnički čevap.,a o lepinjama nebi trebalo komentarisati.

Hejter

Cevap za koji znaju samo ljudi u BL i okolini. Ima jos jedna cevabdzinica sa istim proizvodom u Sa i tri u Beogradu. I to je to. Leskovacki je cevap, to je brend! Donekle i sarajevski. Kakav brend moze biti nekakva plocica koju zovu cevap!

Dzontra VOLTA

@Hejter Vjerovatno zato u Sarajevu imas cevabdzinicu sa banjaluckim cevapom. Samo ti hejtaj, svi u regionu obozavaju banjalucki cevap, tu lijepu plocicu i banjalucku lepinju.

MONDO REPORTAŽE