Vjenčanje Harija i Megan će koštati OVOLIKO

Autor:

Pojavile su se informacije o tome koliki su troškovi vjenčanja britabnskog princa Harija i američke glumice Megan Markl. Vjenčanje u Vindzoru u subotu, 19. maja. Umjesto njenog oca, Megan će pred oltar izvesti Harijev otac - princ Čarls.

Da vas ne držimo u neizvejsnosti - vjenčanje će koštati ukupno oko 40 miliona evra (precizno 41,16), a najveći dio rashoda je za obezbjeđenje.

Prema pisanju "Biznis insajdera" (Business Insider), troškove obezbjeđenja, uključujući angažovanje policijskih snaga, plaća britanska vlada, dok kraljevska porodica snosi sve ostale troškove.

Megan Markl će, navodi isti izvor, sama platiti vjenčanicu (oko 460.000 evra), a navodno će nositi skupocenu tijaru (oko 600.000 evra), koju će za ovu priliku dobiti od kraljice Elizabete, čija je kolekcija, malo je reći - prebogata.

Poređenja radi, kada su se vjenčavali princ Vilijam i Kejt Midlton 2011. godine, troškovi su iznosili 28,85 miliona evra.

Takođe poređenja radi - prosečni troškovi vjenčanja u Velikoj Britaniji su oko 30.000 evra.

Inače, najnovija vijest je da će Megan Markl do oltara otpratiti otac princa Harija, odnosno njen svekar - princ Čarls.

Evo i kako su raspodijeljeni troškovi:

- Britanska vlada preuzela je na sebe plaćanje cjelokupnog obezbjeđenja od, naravno, novca građana (poreskih obveznika). Prema podacima Press asocijacije Velike Britanije, za vjenčanje princa Vilijama i Kejt Mildton za ovu stavku bilo je plaćeno oko 7 miliona evra, uključujući i 4 miliona evra za prekovremeni rad policajaca. Moguće je da će sada troškovi za obezbjeđenje biti manji, s obzirom na to da se Hari i Megan venčavaju u dvorcu Vindzor, a ne u Londonu, jer je manja teritorija za obezbjeđivanje. Prema jednom istraživanju javnog mnjenja, većina Britanaca (57%) smatra da sve troškove vjenčanja treba da snosi kraljevska porodica. Samo 1% je reklo da vlada treba da plati cijeli događaj.

- Troškove vjenčanja snosi kraljevska porodica, a to podrazumijeva hranu, cvijeće, pozivnice, muziku... Ovo neće biti veliki udar na kraljevsku porodicu, s obzirom na to da kraljica Elizabeta Druga godišnje zarađuje oko 90 miliona evra kroz procenat od "kraljevskog poreza", tačnije od imovine britanske monarhije širom sveta (The Crown Estate).

- Na hranu i piće biće potrošeno više od 580.000 evra, a biće servirana vrhunska vina, viski, koji se pravi u kraljevskim destilerijama. Naravno, neizbježan je šampanjac, a flaša jednog od omiljenih u kraljevskoj porodici - "Bolinže" (Bollinger) - košta 100 evra.

- Porodica Kejt Midlton platila je njenu vjenčanicu 368.000 evra, a Megan Markl će svoju, navodno, platiti 466.000 evra. Imovina Megan Markl procijenjena je na oko 5 milion dolara (zaradila je od uloga i reklamnih poslova). Princ Hari navodno "vrijedi" 21 milion evra (nasljedstvo od majke, princeze Dajana i godišnji "džeparac" koji dobija od oca).

- Osim troškova, ovo vjenčanje donijeće i prihode. Očekuje se da ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva na ovom vjenčanju "bude dobra" oko milijardu evra kroz turizam, marketinška prava...

Tagovi:

Ostale vijesti