Doktori i kladionice u borbi protiv zavisnosti

Da je u Srpskoj sve više patoloških kockara pokazuje i ugovor o saradnji između UKC RS i Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću.

Doktori i kladionice u borbi protiv zavisnosti Foto: MONDO/ Dragana Božić

Ovaj ugovor, koji je potpisan juče, podrazumijeva edukaciju zaposlenih u kompanijama članicama ALPIS-a, kako bi u direktnoj komunikaciji sa igračima reagovali na prve simptome eventualne zavisnosti od igara na sreću.

„Smatramo da je saradnja sa Asocijacijom legalnih privređivača na sreću značajan i veliki korak u prevenciji i sprečavanju zavisnosti od igara na sreću kao i opštem unapređenju zdravlja stanovnika Republike Srpske, što je osnovni cilj svih djelovanja UKC RS. Veoma je bitno da zaposleni u kompanijama, koji su u svakodnevnom kontaktu sa igračima, mogu da prepoznaju potencijalne zavisnike. Naša očekivanja su velika, uzimajući u obzir da su aktivnosti prevencije dio svakodnevnog rada u našoj ustanovi. Posebno cijenimo angažovanje članica ALPIS-a kao društveno odgovornih kompanija, i drago nam je što su u nama prepoznali potencijal da ovaj veliki, zajednički projekat sprovedemo što uspješnije“ istakao je profesor Đajić.

Borba protiv zavisnosti od igara na sreću

Projekat će voditi i realizovati ljekari Odjeljenja za bolesti zavisnosti sa opštom psihijatrijom, Klinike za psihijatriju UKC RS. Oko 600 zaposlenih ALPIS-a proći će obuku ljekara i stručnjaka UKC-a koji će ih osposobiti da prepoznaju potencijalnu zavisnost kod igrača u ranim fazama.

O zavisnosti u igranju igara na sreću najčešće se govori onda kada potreba za igrom remeti svakodnevne obaveze, navike i zadatke, odnosno kada pojedinac, da bi igrao igre na sreću, postaje disfunkcionalan u obavljanju svojih drugih socijalnih uloga, poput radnih, porodičnih, zdravstvenih, školskih i slično.

„Značaj obuka je u tome da svi zaposleni, na uplatno isplatnim mjestima, mogu lako da prepoznaju čak i prve simptome zavisnosti od igara na sreću. Igrači ponekad nisu svjesni da imaju problem ili ne znaju da li se, i kome mogu obratiti za pomoć. Smatram da su opasne medijske licitacije o navodnom broju zavisnika i da proizvoljno iznošenje brojki radi tabloidnih novinskih naslova nikome ne ide u korist. Izuzetno smo ponosni što je država prepoznala naše napore i što ćemo odsada zajedno da radimo na prevenciji ovog problema„ objasnio je Milutin Ćosić, direktor ALPIS-a.

Iz Centra za mentalno zdravlje Banjaluka kažu kako je učestalost dolazaka pacijenata sa problemom patološkog kockanja na godišnjem nivou od tri do četiri korisnika.

„Dolazak je približno podjednako uslovljen i sopstvenom željom za riješenjem postojećeg problema ali i pod pritiskom porodice naročito kada se radi o velikim iznosima novčanog dugovanja“, kaže psiholog ove ustanove Mladen Golić.

Golić ističe da se u Centar javljaju osobe sa ovim problemom koje su obično mlađe i srednje životne dobi tj.ljudi koji imaju formirane porodice.

„Dodatni problemi koji se javljaju kod ovih osoba su narušena porodična dinamika,velika novčana dugovanja kao i strah od bezizlaznosti iz takve situacije jer su dugovanja nerijetko i više desetina hiljada KM“, kaže Golić za MONDO i dodaje da se liječenje ovih pacijenata obično sprovodi uz pomoć psihoterapijskog i psihosavjetodavnog rada.

Podsjećamo, prošle godine Centar za edukaciju i odvikavanje od kockanja "Herc Time" iz Novog Sada predstavio je na konferenciji za medije u Banjaluci svoja iskustva u borbi protiv kockanja.  Prema njihovim podacima kockanje je najbrže rastuća bolest zavisnosti na svijetu, a svaka druga punoljetna osoba konzumira neku od igara na sreću.

Ostale vijesti