WE ARE DEVS: Da li smo spremni za digitalne vlade?

Kada se 2009. godine pojavila valuta Bitcoin sa mnogo inovacija u sektoru digitalnih finansija, prvobitna uloga bila je u bezbjednosti transakcije.

WE ARE DEVS: Da li smo spremni za digitalne vlade? Foto: MONDO/ Ivana Šimundža

Međutim, postavlja se pitanje kako da spriječimo pronevjeru u svijetu digitalnih valuta – pogotovo ako su one još u fazi nastanka.

Za mnoge rješenje je upravo Blockchain. Upravo o tome su trećeg dana konferencije pričali panelisti “Blockchain and Crypto: Disrupting Capitalism” koji su dali argumente za i protiv ovakvog digitalnog sistema.

“Ne znam da li sve vlade mogu da se nose sa digitalnim kapitalizmom. Sve mora da bude transparentno i nisam sigurna da li im to odgovara”, rekla je Sarah Wiesner iz Bitcoin Embassy Tel Aviv.

Kao pozitivan primjer uvođenja digitalne vlade, navedena je Estonija. Sa veoma malim brojem stanovnika, Estonija je vrlo inovativna, a trenutno je najuspješnija zemlja svijeta po pitanju digitalnog državnog upravljanja i jedna od osnivačaica grupe Digital 5 (D5), globalne mreže digitalnih Vlada.

“Bitcoin je jednostavan, problem je sto ima dosta zabune u javnosti. To je zbunjujuće trenutno. Nema sumnje da je u nekim državama već zaživjelo plaćanje bez keša. Nedavno sam bio u Njujorku u restoranu koji ne prima keš.”, rekao je jedan od panelista.

Na pitanje da li je Bitcoin valuta budućnosti odgovorili su da “danas nema konkurenciju, ali da se nikada ne zna šta nosi vrijeme”.

Diskusiju su završili procjenom da se svijet rapidno mijenja i da će u budućnosti zamijeniti i automobile.

Da li ste i vi spremni da postanete digitalni građanin?

Vijesti sa konferencije We Are Developers pratite na MONDU!

Ostale vijesti