Otporna i na cunami! Rusko čudo stiglo u Murmansk

Autor:

Ruska plutajuća nuklearka "Akademik Lomonosov", prvi projekat mobilnih energetskih blokova kakvih nema u svetu, stigla je u Murmansk gde će biti napunjena nuklearnim gorivom, prenose mediji.

0
A- A A+

  Na ceremoniji priključenja nuklearke na kopnene sisteme, gde će biti sprovedeni finalni radovi pred puštanje u rad tog bloka, šef "Rosatoma" Aleksej Lihačov rekao je da je taj događaj dokaz da je ruska atomska industrija lider na globalnom nivou.

"Ovo nije sam kraj pripreme ovog projekta, ali je poslednja faza. Na molbu stranih partnera ovaj blok smo prebacili u Murmansk bez nuklearnog goriva, ali ovde ćemo mu podariti život", rekao je on.

Sledeća faza, dodao je, predviđa prebacivanje bloka iz Murmanska na Čukotku u luku Peveku, gde će nuklearka biti povezana na kopnenu infrastrukturu sa ciljem da obezbedi električnu energiju za ceo Čukotski okrug, piše Sputnjik.

Inače, ova nuklearka opremljena je sa dva reaktora KLT-40S koji su u stanju da osiguraju snabdevanje električnom energijom za mesto u kojem živi 100.000 ljudi.

Zaplovilo rusko čudo (VIDEO)

Osnovna namena je da osigura električnu energiju za oblasti krajnjeg severa i Dalekog istoka, kao i za udaljene industrijske zone i naftne platforme.

Opremljena je i svim sistemima kako bi bila otporna na bilo kakve prirodne katastrofe, uključujući i nalete cunamija u skladu sa normama Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Ostale vijesti