• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Beograda u istoriju: Luka Dončić MVP Evrolige!

Autor mondo.rs

Najperspektivniji evropski košarkaš proglašen je i najboljim igračem takmičenja!

 Iz Beograda u istoriju: Luka Dončić MVP Evrolige! Izvor: MN PRESS

Talenat je kakav Evropa dugo nije videla i pre 20. godine ostvario je nešto što NIKO nije!

Košarkaški biser iz Slovenije i jedan od lidera Real Madrida, Luka Dončić, zvanično je postao "MVP Evrolige" za sezonu 2017/18!

Pored toga što je najmlađi MVP u istoriji (rođen 1999. godine!), Slovenac je postao i prvi koji je u jednoj sezoni objedinio nagradu za najperspektivnijeg mladog igrača takmičenja ("Zvezda u usponu Evrolige") i nagradu za najkorisnijeg igrača!



Na svečanosti u Palati Srbija, u prisustvu velikog broja zvanica, aktivnih i bivših igrača, trenera i ranijih osvajača tog priznanja, Dončić je dobio prestižni trofej iz ruku dvostrukog MVP-a, Tea Papalukasa. Nagradu "Rising star" prethodno mu je dodelio Dušan Ivković, a u torbu će u nedelju spakovati i treće priznanje, koje je dobio kao član idealne petorke takmičenja.

"Hvala svim navijačima i trenerima, kao i svima koji su me podržavali. Ovo je ostvarenje sna i bez njih to ne bi bilo moguće. Ključ je u tome da se zabavljate na terenu i da naporno radite", rekao je najbolji igrač Evrolige.

Glamur Evrolige u Beogradu

Svečanosti na Novom Beogradu prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima su bili Dušan Ivković, Predrag Danilović, Sergej Bazarevič, Serđo Skariolo, Teo Papalukas, Nikola Vujčić, Nikola Lončar, Branislav Prelević, Jelena Nikolić, Duško Savanović, Igor Rakočević, Panajotis Janakis...

Dan pre nastupa u svom prvom finalu (koje bi moglo da bude i njegova poslednja utakmica u Evroligi), Dončić je dobio i formalno priznanje da je bio najbolji igrač sezone. Na 32 odigrane utakmice rođeni Ljubljančanin postizao je po 16,1 poen, uz prosečan indeks korisnosti 21,7!

Svoj prosek od 16 poena ponovio je i u jučerašnjem polufinalu Fajnal-fora protiv CSKA, na kom je bio najbolji igrač Reala uz Serhija Ljulja, prošlogodišnjeg laureata. Naspram njih nastupio je plejmejker "armejaca" Serhio Rodrigez, treći igrač koji je u dresu Madriđana bio MVP Evrolige u poslednjih pet sezona.

Sudeći prema svemu što je ove sezone pokazao - Dončić je apsolutno zaslužio nagradu. Četiri puta je bio igrač kola (izjednačio rekord) i bio je MVP meseca oktobra.

Takmičarsku godinu je počeo u Turskoj, gde je sa Slovenijom osvojio Evropsko prvenstvo. Potom je bio indeksno najbolji igrač Evrolige i neretko lider Reala u mesecima koje su obeležile česte povrede važnih igrača "kraljevića". Serhio Ljulj je zbog kidanja ligamenta kolena zaigrao tek u plej-ofu, Ognjen Kuzmić se ni do F4 nije oporavio od iste povrede, a tokom godine su odsustvovali i starna "četvorka" Entoni Rendolf i prvi centar Gustavo Ajon.

Dončić je bio tu, "vukao" i vodio ekipu uprkos mladim godinama i doveo je do finala Evrolige, u kojem će u nedelju u 20 časova igrati protiv Fenerbahčea.

Luka bi lako mogao da se u Štark areni i oprosti od najjačeg evro-takmičenja, s obzirom na to da je prijavljen za NBA draft i da je izvesno da će biti visok "pik". Možda i najviši, koga će birati Finiks Sansi, na čelu sa srpskim trenerom, a doskorašnjim selektorom Slovenije, Igorom Kokoškovom.

Osvajači nagrade "MVP Evrolige":

2004/05 Entoni Parker (Makabi)
2005/06 Entoni Parker (Makabi)
2006/07 Teo Papalukas (CSKA)
2007/08 Ramunas Šiškauškas (CSKA)
2008/09 Huan Karlos Navaro (Barselona)
2009/10 Miloš Teodosić (Olimpijakos)
2010/11 Dimitris Dijamantidis (Panatinaikos)
2011/12 Andrej Kirilenko (CSKA)
2012/13 Vasilis Spanulis (Olimpijakos)
2013/14 Serhio Rodrigez (Real Madrid)
2014/15 Nemanja Bjelica (Fenerbahče)
2015/16 Nando De Kolo (CSKA)
2016/17 Serhio Ljulj (Real Madrid)
2017/18 Luka Dončić (Real Madrid)

DOBITNICI SVIH NAGRADA SU...

Kada su u pitanju ostale nagrade, Luki Dončiću je i formalno uručena nagrada "Rising star", a dobitnik nagrade "Alfonso Ford" (najbolji strelac) je Aleksej Šved, koji je takođe došao u Beograd i ušao na ceremoniju u društvu Andreja Vatutina, izvršnog direktora CSKA.

Slovenac Matjaž Smodiš uručio je nagradu za najboljeg defanzivca centru CSKA Kajlu Hajnsu, a centar Fenerbahčea Jan Veseli izveo je najbolji potez (zakucavanje) ove sezone. Pogledajte:

Jan Veseli
Izvor: YouTube


Takođe, priznanja su uručena (ili poslata) članovima najbolje petorka Evrolige u takmičarskoj 2018/19. Taj idealan tim čine Nik Kalates (Panatinaikos), Nando De Kolo (CSKA), Luka Dončić, Tornike Šengelija (Baskonija) i Jan Veseli.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC