Turski predsjednik danas u posjeti BiH

Autor:

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boraviće danas u radnoj posjeti BiH tokom koje će se sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

0
A- A A+

Tet-a-tet sastanak Izetbegovića i Erdogana predviđen je u 12.00 časova u zgradi Predsjedništva BiH, a sastanak delegacija BiH i Turske u 12.45 časova.

Izetbegović i Erdogan obratiće se novinarima u 13.30 časova.

Programom posjete, u 14.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na groblju Kovači.

U 19.50 časova planirana je šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i predsjednik Turske prisustvovati vjerskoj službi.

Tokom boravka u Sarajevu, Erdogan će učestvovati na predizbornom skupu u sarajevskoj dvorani "Zetra", gdje će biti organizovan 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata.

ČOVIĆ ZA POSJETU SAZNAO IZ MEDIJA

Dragan Čović, povećanje akciza Foto: MONDO/Brankica Spasenić

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je za današnju posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana BiH saznao iz medija, te da se nada da predizborni skup, koji organizuje u Sarajevu, neće ostaviti nikakve posljedice.

"S pozicije prijatelja BiH, kao i svi, dobrodošao je", rekao je Čović za Hrvatsku radio-televiziju.

On je izrazio nadu da će skup proteći u miru i da neće ostaviti nikakve posljedice - osim strateških odrednica koje ima Erdogan, zbog čega je to organizovao u Sarajevu, odakle šalje poruke svijetu.

Čović je naveo da je Erdogan najava jednog takvog okupljanja izazvala ogromna promišljanja sa druge pozicije iz čitave EU.

"Kada smo razgovarali sa prijateljima iz Austrije, NJemačke Švajcarske, jasno su nam ukazali na taj problem, misleći da smo mi domaćini", rekao je Čović.

Čović je naglasio da je kao hrvatski član Predsjedništva svjestan raznih uticaja na BiH, koja se nameće kao centar raznih interesa.

On kaže da to najbolje pokazuje najnoviji migrantski talas koji, ističe, nije slučajan, već snažno podstaknut u vremenu snažne političke aktivnosti.

"Naš je zadatak poslati snažnu poruku da je evropski put, jedini put za BiH", ocijenio je Čović.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Čović je izrazio sumnju da će doći do dogovora.

"Izborni proces je počeo i sada bi to bilo neprimjereno. Mi sada moramo stvoriti ambijent da ne dođe do krize koja se najavljuje u implementaciji izbornog rezultata", rekao je Čović

Ostale vijesti