• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda 2017/18: Rezultatski i emotivni bljesak

Autor mondo.rs

Rezime sezone koja će velikim slovima ostati upisana u istoriju Crvene zvezde.

 Fk Crvena zvezda sezona 2017/18 Izvor: MN PRESS
"Nije bitno kako padneš, već kako ustaneš".

Izjava operativnog direktora FK Crvena zvezda, Stefana Pantovića, uoči Božića 2018. odlično opisuje upravo završenu sezonu crveno-bijelih.

Poslije psihološkog šoka koji su donijeli bolna eliminacija iz kvalifikacija za Ligu šampiona od Ludogoreca, pa debakl protiv Sasuola u prilici da se domognu Lige Evrope, a onda i gubitak prvog mjesta superligaškog karavana samo četiri kola prije kraja prvenstva, te poraz u finalu Kupa, uslijedila je najbolja postbarijevska sezona Crvene zvezde u Evropi i povratak titule na stadion Rajko Mitić.

Iako je na raspolaganju imao većinu igrača koji su pretrpili sve prethodno navedeno, a novajlije su mu dolazile "u hodu", Vladan Milojević uspio je sa svojim stručnim štabom da "zategne" tim na najbolji mogući način. Hemija koja se stvorila između njega i fudbalera, donijela je crveno-bijelima rezultate kojima se malo ko nadao - šesnaestinu finala Lige Evrope i titulu prvaka Srbije.

U 56 utakmica ostvarena je 41 pobjeda, uz 11 remija i samo četiri poraza. Postignuta su 124 gola, a primljeno samo 30!


Nijednog trenutka tokom sezone koja je završena "petardom" protiv Voždovca, igrači u crveno-bijelim dresovima nisu djelovali kao da ne znaju šta će sa loptom ili se "borili za goli život" protiv nekog rivala. Čak ni protiv Arsenala i moskovskog CSKA. Štaviše, u četiri duela sa poznatim engleskim i ruskim klubom, Zvezda je ostavila mnogo bolji utisak od skupocjenih protivnika, iako je uz 0:0 od oba poražena 0:1.

Vidjelo se u tim porazima da igračima nedostaje iskustvo velikih utakmica, a poslije odluke Vladana Milojevića da ostane na mjestu trenera, navijači ovaj put - za razliku od prije godinu dana - sa velikim optimizmom dočekuju kvalifikacije za Ligu šampiona. Posebno jer je sistem promijenjen, pa čak i da se ne domogne iste, Zvezda ima dobre šanse da se ponovo nađe u grupi Lige Evrope (našalili su se neki u subotu uveče kada se tokom slavlja na beogradskim ulicama zapalio autobus u kojem su bili igrači i stručni štab izjavom "prinijeli smo žrtvu za Ligu šampiona").

Upravo je kontinuitet ono što je potrebno klubu da bi nastavio put "ozdravljenja" poslije dugih godina ranog ispadanja u kvalifikacijama i borbe sa nagomilanim dugovima.

Što se tiče domaće scene, osvojeno je ravno 100 bodova u 37 utakmica!



"Vječiti rival" Partizan ostavljen je daleko iza, pobjedom kada je bilo najpotrebnije - u prvom kolu plej-ofa, posle prethodno dva neriješena ishoda u međusobnim duelima.

Jedinu mrlju na sjajnu sezonu baca eliminacija u četvrtfinalu Kupa Srbije od Mačve, ali i u Šapcu Zvezda nije poražena tokom igre, već poslije penala.

Uspio je Vladan Milojević da u prvom dijelu sezone uigra praktično dva tima, jedan za međunarodnu i jedan za domaću scenu, čime je značajno rasteretio pojedine igrače koji su se u Zvezdu vratili da "rehabilituju" karijere poslije slabe inostrane sezone. I, svi do jednog su uspjeli!

Prvenstveno zvanično najbolji igrač i strijelac Superlige, Aleksandar Pešić, koji je sa 25 golova vodio saigrače do titule.

Pored iskusnih igrača - u koje po vremenu na seniorskoj sceni, ne i po godinama, spada i Nemanja Radonjić - Zvezda je ove sezone "lansirala" u orbitu i neke svoje klince.

Dejan Joveljić se u finišu sezone predstavio navijačima golovima, Luka Ilić je u više navrata pokazao zašto ga je kupio Mančester siti, Uroš Račić stekao zavidnu minutažu, kao i Luka Adžić, oko kojeg se ipak zakomplikovala situacija posljednjih nedelja zbog ugovora, pa su male šanse da će i ostati u Zvezdi.

Ova sezona donijela je i, vjerovatno, najbolju selekciju stranaca u timu od kada su oni postali redovna pojava u našem fudbalu. Mičel Donald je zalaganjem i odnosom zaslužio da postane prvi stranac kapiten Crvene zvezde, Damijen Le Talek se pokazao kao sjajan štoper iako mu to u dosadašnjoj karijeri nije bila primarna pozicija, Ričmond Boaći je golove postizao kao na traci, Gelor Kanga spajao saigrače sa protivničkim golmanima i pogađao kada je trebalo - protiv Sparte i Krasnodara, Abraham Frimpong bio zamjena na koju je u svakom trenutku moglo da se računa da će odraditi posao, a El Fardu Ben se tokom proljeća brzo uklopio u tim i nagovijestio da bi naredne sezone mogao biti velika opasnost po protivničke golmane.

Posebnu ulogu u šampionskom pohodu imali su Vujadin Savić, Filip Stojković i Slavoljub Srnić, momci koji su se zaobilaznim putem stigli do uloga o kojima su maštali igrajući za mlađe kategorije kluba. 


Milan Borjan
je povremeno djelovao kao da mu je nemoguće dati gol, Nenad Milijaš je bio produžena ruka Vladana Milojevića u svlačionici, Marko Gobeljić je proglašen u timu za "vođu navijača", Milan Rodić, Branko Jovičić i Nenad Krstičić ostvarivali su na terenu svaku trenerovu zamisao, iako je bilo perioda kada su ih povrede sputavale, Nemanja Milić, Srđan Babić i Dušan Anđelković strpljivo su čekali i koristili svoje šanse...

Svako je imao svoju ulogu i tačno je znao šta mu je činiti na terenu, što je i jedan od najvećih uspjeha Vladana Milojevića, Milana Kosanovića, Vladana Jankovića, Nikole Leposavića, Dušana Gašića, Ivice Momčilovića, Ivana Vučetića i ostalih angažovanih u stručnom štabu.

Mnogo toga dobrog desilo se po Crvenu zvezdu u proteklih godinu dana, ali sada je potrebno održati pozitivnu atmosferu i vezati još jednu jesen u Evropi, uz dobre rezultate na domaćoj sceni. Svjesni su u klubu da jedino tako mogu da izađu iz finansijskih problema, a ono što je bitno - i igrači razmišljaju na takav način. Ćak i oni koji nisu ponikli na "Marakani", čini se da osjećaju crveno-bijele boje kao da ih već dugo nose.

Putokaz je postavljen, a hoće li ga svi zajedno slijediti, vidjećemo...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC