Sarajevo: "Alahu ekber" za Erdogana (FOTO)

Autor:

Više hiljada okupljenih u sarajevskoj "Zetri", gdje će danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održati predizborni miting, uzvikuje "Alahu ekber" i parole protiv Izraela, javlja izvještač Srne sa lica mjesta.

Pristalice Erdogana skandiraju turskom predsjedniku, koji bi oko 15.00 časova trebalo da im se obrati.

Dvorana "Zetra" je prepuna pristalica Erdogana koji su stigli iz više evropskih zemalja da bi prisustvovali predizbornom skupu.

Prema ranijim procjenama, očekuje se da će ovom skupu prisustvovati između 10.000 i 15.000 ljudi.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u Sarajevo gdje će danas u dvorani "Zetra" održati predizborni skup.

Turskog predsjednika na sarajevskom aerdoromu dočekao je predjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Erdogan će u dvorani "Zetra" u Sarajevu prisustvovati Generalnoj skupštini Unije evropskih turskih demokrata, kojoj će, prema očekivanjima, prisustvovati između 10.000 i 15.000 ljudi, među kojima je veliki broj turskih državljana iz zemalja zapadne Evrope.

Prema ranijim najavama, na kongresu UETD učestvovaće članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Švedske, Švajcarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Tokom noći i jutros u Sarajevo pristižu simpatizeri Erdogana iz cijele Evrope, koji će prisustvovati skupu u "Zetri". Očekuje se da se na skupu, oko 15.00 časova, obrate Erdogan i Izetbegovića, navodi televizija "N1".

Izetbegović je ranije rekao da će Erdogan sa skupa u "Zetri" poslati određene političke poruke, s obzirom na to da se u Turskoj 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, prvi poslije referenduma o ustavnim promjenama kojima su proširena predsjednička ovlaštenja.

Ovo je će biti jedini predizborni skup Erdogana van Turske, s obzirom na to da je njegovo održavanje zabranjeno u većini evropskih zemalja.

Turski predsjednik u Sarajevo je stigao sa delegacijom ministara koji će s kolegama iz BiH razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji.

Danas će između ostalog biti potpisano i pismo namjere za izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, koji bi trebala finansirati Turska.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da posjeta predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana BiH pokazuje da Ankara i Sarajevo imaju bolje veze, nego srpski predstavnici iz Banjaluke i Sarajeva, te da se radi toga mora težiti što većem srpskom povezivanju.

"Ovo bi trebalo da bude pouka na koji način u budućnosti da usmjerimo svoja nastojanja. Moramo težiti što većoj koheziji među srpskim narodom, jer trenutno predstavnici Srpske u Sarajevu su jedina slaba karika u našem povezivanju", rekao je Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas da posjeta predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu, za koju pojedini članovi Predsjedništva BiH kažu da su čuli iz medija, govori da sve što ne može u Evropi može u BiH.

"I kada ne bi izgovorio nijednu riječ, njegov dolazak šalje najmanje tri poruke - jednu za Bošnjake, drugu za Srbe i Hrvate i treću za Eropljane. Kakve će poruke poslati Erdogan iz BiH ostaje da čujemo, ali teško da će doprinijeti integraciji ove sve podjeljenije zemlje kakve god one bile", rekao je Špirić

STIGLA I PODRŠKA

U Sarajevo su stigli i autobusi sa turskim državljanima koji će u dvorani "Zetra" prisustvovati preizbornom mitingu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, javlja izvještač Srne.

Dolazak pristalica Erdogana obezbjeđuju jake policijske snage MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz kantonalnog MUP-a Srni je ranije potvrđeno da je za skup, koji organizuje Unija evropskih turskih demokrata, prijavljeno prisustvo od 10.000 do 15.000 ljudi.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boraviće danas u radnoj posjeti BiH tokom koje je planiran susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tokom boravka u Sarajevu, Erdogan će učestvovati na predizbornom skupu u sarajevskoj dvorani "Zetra", gdje će biti organizovan 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata

Ostale vijesti