• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smena na tronu - Dončić nosi "Decimu" u Madrid!

Autor mondo.rs

Najbolji igrač Evrolige odveo Real do desete titule prvaka Evrope! "Presudili" skok i koš Tompkinsa!

Evropa je u Beogradu dobila novog vladara!

Real Madrid osvojio je u Štark areni DESETU titulu šampiona Starog kontinenta, prekinuvši jednogodišnju vladavinu Fenerbahčea i Željka Obradovića.

Fenerbahče - Real 80:85 (17:21, 23:17, 15:25, 25:22)

Poznata španska pesma "Kako da te ne volim..." ("Como no te voy a querer...") odzvanjala je iz Realovog "ćoška" beogradske dvorane, dok su košarkaši u belim dresovima trčali jedan drugom u zagrljaj.

"Kraljevići" su svrgli branioca titule timskom igrom i potvrdili da su najbolja ekipa u Evropi. Fabijan Kozer bio je sa 17 poena prvi strelac novog prvaka i trojkom je započeo šampionski nalet Madriđana u prvoj četvrtini (14:2). Nadovezali su se Rudi Fernadnez, Serhio Ljulj i Entoni Rendolf i uzastopnim trojkama nepovratno oduzeli prednost Fenerbahčeu (17:25).

Vođstvo Reala do završnice nije "prebacivalo" osam poena, ali se i tada činilo čvršćim nego što je matematički bilo. Da tako bude pobrinuo se najbolj igrač Evrolige, Luka Dončić, koji je sa samo 19 godina pokazao da je u stanju da vodi ekipu i u finalu, protiv tima najboljeg evropskog trenera!

Slovenački biser i zvanično najbolji igrač Evrope je u možda oproštajnoj evroligaškoj utakmici postigao 15 poena, uz četiri asistencije i tri skoka! U prelomnim trenucima imao je veliku pomoć visokih igrača, Valtera Tavaresa i Treja Tompkinsa, koji su "hvatali" ofanzivne skokove, stvarali Madriđanima prilike i vodili ih ka pobedi.

Fener se nije predavao, zaostatak od deset poena u poslednjem minutu sveo je na samo tri, ali je Tompkins 18 sekundi pre kraja, posle skoka u napadu, postigao "prelomni" koš, vredan titule prvaka Evrope. Prve za Real od 2015!

Real Madrid je novi šampion #euroleague #f4glory

A post shared by MONDO (@mondoportal) on



Italijan Nikolo Meli vodio je Obradovićevu ekipu, postigao čak 28 poena, ali ni njegova ofanzivna rola nije bila dovoljna dok je Fener neuspešno "tražio" još jednog šutera i promašivao važne zicere.

Nikola Kalinić je u svom trećem finalu postigao sedam poena uz tri skoka, a Marko Gudurić je debi na Fajnal-foru završio bez postignutog poena. Dok su oni sa saigračima u teget dresovima odlazili u svlačionicu, Madriđani su slavili i citiranoj pesmi dodavali i nastavak "... kad si šampion Evrope DESETI put".

Po njoj će pamtiti ovaj maj u Beogradu i glamurozni Fajnal-for u Štark areni.

REAL: Kozer 17 (3/3 za tri), Rendolf 3, Fernandez 5 (5 sk), Dončić 15, Rejes 6, Kampaco, Ajon 4, Kerol 9, Tavares 8 (5 sk), Ljulj 5, Tompkins 10 (5 sk), Tejlor 3.

FENERBAHČE: Tompson, Meli 28 (4/6 za tri, 6 sk), Mahmutoglu, Vonamejker 14 (5 sk, 5 as), Slukas 7, Naneli, Gudurić, Veseli 3 (5 sk), Kalinić 7, Dikson 7, Duverioglu 8, Datome 6.

Iz minuta u minut:


- REAL JE ŠAMPION EVROPE!

40' Slukas je izblokiran,utakmica je gotova!

40' 80:85 Meli brzo daje koš, a Kozer 12,8 sekundi pre kraja koristi oba penala.

40' 78:83 Kozer iznuđuje faul i promašuje oba penala, ali Tompkins "popravlja" iz ofanzivnog skoka! Tajm-aut! Još 18 sekundi!

40' 78:81 Fener ne odustaje! Bobi Dikson pogađa trojku, 22 sekunde pre kraja! Tajm-aut!

40' 75:81 Agresivna odbrana Fenera i faul Veselog na Kerolu. "La Mitraljeta" staje na liniju penala i koristi jedno bacanje. Još 32 sekunde.

40' 75:80 Real troši vreme, Vonamejker krade loptu i iznuđuje prekršaj Dončića za bacanja. Sudije sviraju "običan" prekršaj, pa potvrđuju tu odluku. Slovenac napušta igru zbog pete lične greške. 38 sekundi do kraja.

39' 71:80 Datome poentira, ali poentira i Dončić, sa linije penala. Minut i 22 sekunde do kraja...

39' 69:78 Skupi promašeni ziceri Fenerbahčea... Sada je Vonamejker bio izblokiran, pa je promašio iz reketa. Tompkins dovodi sa "crte" Real u veoma dobru poziciju.

39' 69:76 Na početku pretposlednjeg minuta, Tavares koristi penale, a Laso traži tajm-aut.

38' 69:74 Fener odgovara! Dikson daje Meliju šansu za slobodna bacanja, pa pogađa iz reketa.

37' 66:74 Još jedna trojka Melija, da smanji novi maksimalni "plus 11". Može li Fener da se vrati? Real mirno igra napade i "kupuje" vreme, pre svega zahvaljujući ofanzivnom skoku Tavaresa.

36' 63:73 Tavares i Tompkins koriste visinsku prednost Reala da održe dvocifrenu razliku. Na drugoj strani promašuje Meli, pa promašuje i Veseli...

35' 61:71 Najveća i prva dvocifrena prednost Reala! Veseli je napravio nesportski faul na Dončiću, Slovenac je iskoristio slobodna bacanja, a Kerol pogodio trojku iz ćoška, u završnici napada.

34' Veseli promašuje zicer, a Datome faulom na Dončiću uvodi Fener u bonus. Izuzev Melija, branilac titule ne može da pronađe nekoga ko će poentirati sa distance.

32' 61:66 Tomkins, pa Dončić staju na liniju penala i vraćaju dosad najvećih "plus 8" u korist Madriđana (58:66). Fener "traži" šut, Kalinić i Dikson promašuju trojke, ali Meli pogađa!

31' 58:63 Važna reakcija Nikole Melija. Italijan je utrčao u reket i pogodio uz faul. Njegov 18. poen.

31' Uzastopni prekršaji Serhija Ljulja izvode ga iz igre, jer ima četiri lične greške. Agresivna odbrana Madriđana na startu poslednjeg kvartala.

- kraj treće četvrtine -

30' 55:63 Fernandez ostaje sam na šutu za tri i promašuje, ali Real posle ofanzivnog skoka ipak povećava razliku. Veseli je napravio treći faul, a Kozer drugi put postavlja "plus 8" za Madriđane. Prvi put od 17:25.

29' 55:59 Zakucavanje Kalinića posle kontre, za još glasnije zvižduke dvorane pri napadu Reala.

29' 52:59 Kalinić "preskače" šut, Fener posle prodora Slukasa ostaje bez lopte, a Kozer povećava razliku na "plus 7". Problemi u napadu branioca titule u poslednjih nekoliko minuta.

28' 52:57 "Tvrd" period finala. Sudije dosuđuju, utisak je, prestrog faul Melija na Rejesu, na šta dvorana zviždi. Obradović prvi put u nastavku uvodi Kalinića u igru.

26' 52:55 Dončić forsira i promašuje trojku u ranoj fazi napada, uz korak unazad. 


26' 50:55 Real je čekao i dočekao Dončića. Slovenac postiže trojku, za svoje prve poene od početnih šest "vezanih", ali odmah ulazi i u problem sa faulovima, trećom ličnom greškom. Ekipe idu na tajm-aut.

24' 45:50 Ponovo uzastopne trojke. Meli daje za Fener, a Kozer za Real. Treneri i dalje koriste čitave klupe i konstantno menjaju sastave.

22' 42:45 Real "otvara" drugo poluvreme serijom 7:0. Ne prekidaju je trojkama ni Meli, ni Slukas, ali Italijan potom ipak poentira, posle ofanzivnog skoka.

21' 40:43 Prvu trojku u drugom delu postiže Kozer, da vrati vođstvo Realu. Gudurić zatim ostaje sam na šutu za tri i promašuje. Odmah potom, izlazi iz igre, kao i Duverioglu.

- poluvreme -

Strelci:

FENER: Meli 11, Vonamejker 3, Slukas 7, Veseli 2, Kalinić 5, Dikson 2, Duverioglu 8, Datome 2. Timski: 13/21 za dva, 3/7 za tri, 11 skokova (10-1), 10 asistencija, 2 ukradene, 6 izgubljenih lopti.

REAL: Kozer 3, Rendolf 3, Fernandez 5, Dončić 6, Ajon 2, Kerol 5, Tavares 4, Ljulj 5, Tomkins 2, Tejlor 3. Timski: 10/21 za dva, 5/9 za tri, 12 skokova (9-3), 8 asistencija, 3 ukradene, 7 izgubljenih lopti.

- Pogledajte kako je u Štark areni večeras. Tu je i predsednik Reala, Florentino Perez.

U poluvremenu utakmice aplauze su dobile legende Evrolige, na čelu sa Dušanom Ivkovićem. Među njima su bili Nikola Vujčić, Duško Savanović, Matjaž Smodiš, Mirsad Jahović, Teo Papalukas...


20' 40:38 Trojka na trojku! Kerol je pogodio iz daljinepreko Gudurića, a Slukas je vratio, da sačuva prednost Fenera. Obradović ulazi u teren i kritikuje srpskog beka zbog greške u odbrani.

20' 37:35 Izjednačenje, pa vođstvo Fenera! Sve poenima Vonamejkera sa linije penala.

19' 34:35 Dončić se vraća na klupu nakon što su mu sudije "progledale kroz prste" i umesto njemu dosudili faul Tompkinsu. Slukas je zatim utrčao u reket Reala i položio loptu za "minus 1".

18' 32:35 Kalinić dribla Tejlora, utrčava u reket, a loptu sa obruča "ugurava" u koš Jan Veseli.

17' 30:35 Visoki Tomkins ostaje sam u ćošku i kažnjava to "dugom dvojkom". Real koristi sada visoke igrače, pa poentira i Volter Tavarez, nakon što je ostao sam u reketu.

16' 28:29 Nikolo Meli devetim poenom izaziva reakciju Pabla Lasa, tajm-autom. Italijan je utrčao u reket i postigao svoj deveti poen. Uz čvršću odbranu Fenera, krilni centar je bio veoma važan u zaustavljanju naleta Madriđana.


15' Dončić igra protiv Kalinića, pada na Veselog i pravi faul u napadu. To je njegov drugi penal.

14' 26:29 Nikolo Meli veraća Fener na podnošljivijih "minus 3" (24:27). Vezao je Italijan sedam poena, ali to ne znači da su Rudi i Ljulj prestali da pogađaju.

12' 20:25 Fener reaguje! Nikolo Meli fintira čuvare i dobija dovoljno mesta da pogodi trojku! 

12' 17:25 Realova serija traje - 14:2!. Nastavili su je Džef Tejlor zakucavanjem i Valter Tavarez. Željko Obradović reaguje tajm-autom.

11' I Serhio Ljulj napravio je drugu ličnu grešku. Potencijalno važan podatak.


- kraj prve četvrtine, u kojoj je Real šutirao trojke 4/5, a Fener 1/4 -


10' 17:21 Real je u seriji 10:2! Treću uzastopnu trojku Madriđana postigao je Entoni Rendolf, iz kornera, u poslednjem napadu.

9' 15:18 Uzastopne trojke Reala! Fernandez, pa Ljulj! U međuvremenu - konstantne promene u ekipama. Obradović je zamenio i Kalinića, poslednjeg startera koji još nije išao na odmor. Umesto njega u igri je Datome.

8' 15:11 I Ajon hvata zalet. Meksički centar dao je koš horogom sa visokim lukom, ali je onda promašio dva slobodna bacanja. Izmene u obe ekipe.Obradović odmara Duverioglua (uz kratke instrukcije), a uveo je u igru Džejsona Tompsona i Bobija Diksona, heroja polufinalne pobede protiv Žalgirisa.

6' 13:9 Prva trojka Madriđana. Postigao je Fabijan Kozer, posle koraka u stranu. Ipak, Duverioglu je uhvatio ritam i igra odlično! Postigao je već osam poena.

5' 11:6 Uzastopni poeni Duverioglua! Mladi centar Fenera drugi put je iskoristio asistenciju Gudurića, da vrati "plus" turskog tima na pet poena. Dončić je na drugoj strani pogodio i slobodno bacanje. Jasno je ko pokreće Real na startu finala.

4' 9:4 Aplauzi navijača za odbranu Fenerbahčea, a potom i za Kalinića. Odličan početak srpskog košarkaša. Posle asistencije Duveriogluu, postigao je i svoj peti poen, preko Dončića.

3' 5:4 Kalinić zaustavlja Ajona, a Gudurić promašuje svoj prvi šut na utakmici (za tri poena). Dončić potom ponovo pogađa.

2' 5:2 Nikola Kalinić! Trojka srpskog krila Fenera "zapalila" je Arenu. Dončić je brzo odgovorio svojim prvim pogotkom. Jan Veseli izlazi iz igre zbog drugog faula, a Željko Obradović ga bodri na klupi.

1' 2:0 Za početak - pogodak Duverioglua na asistenciju Gudurića. Na drugoj strani terena, očekivana slika - Nikola Kalinić čuva MVP-a Evrolige, Luku Dončića.

- Dvorana je puna i uglavnom je obojena u žuto. Navijači Reala su zauzeli jedan "ćošak" na gornjem nivou, dok naspram njih u uglu stoje (tačnije - uglavnom sede) navijači Žalgirisa.

Arena u žutom pred početak finala #euroleague Fenerbahče - Real Madrid

A post shared by MONDO (@mondoportal) on



Startne petorke:

REAL: Kambaco, Dončić, Kozer, Rejes, Ajon.
FENER: Vonamejker, Gudurić, Kalinić, Veseli, Duverioglu.

NAJAVA:   

Fenerbahče - Real Madrid, za titulu!

Dve najbolje i najuspešnije evropske ekipe u Beogradu će od 20 časova početi finale Evrolige, u kojem će Željko Obradović, trener branioca titule, i "kraljevski klub", večerašnji izazivač, igrati za isti ulog - desetu titulu prvaka Starog kontinenta.

Šta mislite, ko će pobediti?

Anketa

Ko osvaja titulu Evrolige?

  • Fenerbahče

    75% (51)

  • Real Madrid

    25% (17)

Ko osvaja titulu Evrolige?

Rezultati

Put ka finalu Fenerbahče je prošao osvojivši drugo mesto u ligaškom delu (21-9), a zatim eliminisavši Panatinaikos u verovatno najizjednačenijoj i najjačoj plej-of seriji. Na Fajnal-foru u Štark areni, Obradovićeva ekipa u polufinalu je pobedila Žalgiris i plasirala se u svoje treće uzastopno finale.

Turski klub, sa Markom Gudurićem i Nikolom Kalinićem u sastavu, imaće priliku da osvoji svoj drugi trofej šampiona Evrolige i imaće na raspolaganju sve igrače.

Sudije finala: Luiđi Lamonika (Italija), Boris Rižik (Ukrajina), Oleg Latiševs (Letonija).

Kada je u pitanju Real, predvođen nekadašnjim "Žocovim" učenikom, Pablom Lasom, podbacivanje u poslednjem meču sezone dočekaće sa zvanično najboljim igračem takmičenja u petorci - Lukom Dončićem. Srpski centar Ognjen Kuzmić nije stigao da se oporavi od kidanja ligamenta i on ne nastupa na ovom F4 turniru, za razliku od prošlogodišnjeg dobitnika MVP nagrade, Serhija Ljulja, koji je u polufinalu postigao 16 poena i pokazao da je spreman za "napad" na svoju drugu evroligašku titulu.

Na putu ka finalu, Real je završio ligaški deo sa skorom 19-11, a zatim je preko Panatinaikosa stigao u Beograd, gde je u polufinalu bio bolji i čvršći od "beskrvnog" CSKA.

Fenerbahče i Real prvi put se sastaju u finalu, a utakmicu i sav sadržaj iz Arene možete pratiti uz MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC