• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rikić za MONDO: Ne smijemo mekano!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Igokea u srijedu od 20.30 časova protiv mostarskog Zrinjskog igra veoma bitan, možda i odlučujući meč finalne serije plej-ofa za šampiona BiH. Mostarci vode 2:1 i nadaju se da će već u Laktašima obezbijediti titulu.

 Robert Rikić za MONDO Igokea Zrinjski četvrta utakmica finalne serije plej-ofa Izvor: MN PRESS

Pet posljednjih sezona u košarkaškoj ligi BiH protekle su u apsolutnoj dominaciji Igokee, a priliku da sruši "dinastiju" iz Aleksandrovca dobili su košarkaši mostarskog Zrinjskog, koji nakon tri meča finalne serije vode 2:1 i od titule, i to prve u bh. prvenstvu, dijeli ih samo još jedan trijumf.

Mostarci će već u srijedu, od 20.30 časova u Laktašima, pokušati doći do istorijske pobjede, kojom bi prekinuli petogodišnju seriju Aleksandrovčana.

Ipak, u redovima aktuelnog šampiona se ne predaju i nadaju se da mogu doći do izjednačenja u seriji, nakon čega bi "majstorica" u Mostaru odlučivala ko će sezonu okončati sa peharom u vitrinama.

Duel sa Mostarcima posebnu težinu imaće za centra Igokee, Roberta Rikića, koji je prije 28 godina rođen upravo u gradu na Neretvi.

FINALNA SERIJA PLEJ-OFA

Zrinjski - Igokea 73:67

Igokea - Zrinjski 89:59

Zrinjski - Igokea 71:65

Igokea - Zrinjski (23. maj)

*Zrinjski - Igokea (27. maj)

*eventualni peti meč

"Nadamo se da ovo neće biti posljednja utakmica u finalnoj seriji. Naša jedina opcija je da pobijedimo, a onda u petoj utakmici šta bude. Nemamo prava na kiks do kraja sezone. Iako Zrinjski vodi 2:1 u seriji, nadam se da to možemo preokrenuti. Pripremali smo se, odradili smo dobar skauting i ostaje nam da ispravimo greške koje smo imali u Mostaru, a bilo ih je mnogo", rekao je za MONDO 2,19m visoki košarkaš.

U pet ovosezonskih susreta, Mostarci su slavili u čak četiri navrata, od čega tri puta pred svojim navijačima i jednom u Laktašima.

"Zrinjski nosi domaća publika, u Mostaru igraju 50 odsto bolje nego u gostima. S obzirom da im se povrijedio Ahmed Ture Mari, možda smo u glavama mislili da nas čeka lakši posao, ali ima tu još nekoliko momaka koji igraju odlično. Kaznili su nas jer smo ušli previše 'mekano' u prethodnoj utakmici, tako da ne smijemo dozvoliti da nam se isto ponovi u Laktašima", poručio je Rikić.

Košarkaši Zrinjskog, koji su ligaški dio sezone u Ligi 6 završili na prvom mjestu, čime su osigurali prednost domaćeg terena u finalu, pokazali su da se na njih mora ozbiljno računati. Taj pritisak, koji je sada na Igokei, Mostarci će pokušati da iskoriste već u prvoj "meč lopti".

"I prošle sezone liga je bila veoma jaka, a ove je još jača. Uz Bosnu, koja je u finišu pala zbog malog rostera, Zrinjski me je lično, kao Mostarca, poprilično iznenadio. Raduje me što se podigao kvalitet košarke u Mostaru. Igokea je dugo dominirala ligom, pa bilo je i vrijeme da se druge ekipe malo probude i učine prvenstvo zanimljivijim, kako nama, tako i ljudima koji prate košarku. Uprkos tome, naš cilj ostaje nepromijenjen, a to je da osvojimo titulu prvaka", naglasio je centar Igokee.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Tokom prva tri meča finalne serije, viđene su oscilacije u igri Rikića.

Nakon odličnog prvog duela, gdje je zabilježio 14 poena i devet skokova, nešto lošiji učinak imao je u drugom susretu (devet poena i šest uhvaćenih lopti), dok je posljednji odigrani meč u Mostaru okončao bez poena, sa samo dva skoka.

"Uglavnom sam zadovoljan svojim partijama, ali svakako da može još bolje. Na posljednjoj utakmici bilo je nekoliko čudnih sudijskih odluka, svirali su neke prekršaje, što je me izbacilo iz ritma i smatram da sam tu zakazao. Ipak, trudim se da budem što bolji, što ću, nadam se, pokazati u naredne dvije utakmice", poručio je Rikić.

Smatra da je takmičenje u Drugoj ABA ligi mnogo značilo bh. ekipama, koje su kroz ovo takmičenje stekle neophodno međunarodno iskustvo.

"Vjerujem da je kvalitetu ovih ekipa mnogo značio nastup u Drugoj ABA ligi. Mnogo više se ulagalo, dovođeni su kvalitetniji igrači, a samim tim razvijale su se nacionalne lige".

Na kraju razgovora, upitali smo Rikića da prognozira konačan ishod finalne serije između Igokee i Zrinjskog.

"Finale je, po meni, mnogo zanimljivije nego prošle godine protiv Bosne. Zaista je teško procentualno reći ko će biti pobjednik. Mi možemo biti 100 odsto sigurni da ćemo osvojiti titulu, ali sumnjam da ćemo doći do trofeja ako to ne pokažemo na terenu. Momci se zaista bore i ko god da bude na kraju prvak, neće biti nezasluženo", zaključio je 28-godišnji Rikić.

Anketa

Ko će biti novi košarkaški šampion BiH?

  • Igokea

    58.33% (77)

  • Zrinjski

    41.67% (55)

Ko će biti novi košarkaški šampion BiH?

Rezultati

Eventualni peti duel, odnosno "majstorica", na programu je u nedjelju u dvorani "Bijeli brijeg" u Mostaru.

ŠAMPIONI BIH:

2016/2017. KK Igokea (Aleksandrovac)
2015/2016. KK Igokea (Aleksandrovac)
2014/2015. KK Igokea (Aleksandrovac)
2013/2014. KK Igokea (Aleksandrovac)
2012/2013. KK Igokea (Aleksandrovac)
2011/2012. HKK Široki (Široki Brijeg)
2010/2011. HKK Široki (Široki Brijeg)
2009/2010. HKK Široki (Široki Brijeg)
2008/2009. HKK Široki (Široki Brijeg)
2007/2008. KK Bosna (Sarajevo)
2006/2007. HKK Široki (Široki Brijeg)
2005/2006. KK Bosna (Sarajevo)
2004/2005. KK Bosna (Sarajevo)
2003/2004. HKK Široki (Široki Brijeg)
2002/2003. HKK Široki (Široki Brijeg)
2001/2002. HKK Široki (Široki Brijeg)
2000/2001. KK Igokea (Aleksandrovac)
1999/2000. KK Borac Nektar (Banjaluka)

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

IGOSI SUTRA POBJEĐUJU KAO I U SUBOTU VEČE U MOSTARU PLEMIĆI NE LETITE VISOKO

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC