Pomera se susret Tramp - Kim?

Autor:

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je danas u Vašingtonu da je severnokorejski lider Kim Džong Un "ozbiljan" u želji da denuklearizuje svoju zemlju, ali i da bi susret dugoočekivani susret lidera dve zelje mogao biti odložen.

1
A- A A+


"Mislim da je ozbiljan. Mislim da je apsolutno veoma ozbiljan", rekao je Tramp na konferenciji s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom.

Američki predsednik je, međutim, dodao da bi njegov susret s Kimom u Singapuru "mogao biti održan malo kasnije" od predviđenog 12. juna.

Severna Koreja je nešto ranije zapretila otkazivanjem samita ako bi SAD pokušale da je nateraju da se unilateralno odrekne nuklearnog oružja.

Kim otkazuje susret s Trampom, Bela kuća proverava

Tramp je ocenio da je vidljiva promena tona Severne Koreje posle drugog susreta Kim Džong Una s kineskim predsednikom Si Đinpingom, glavnim saveznikom Pjongjanga.

"Bilo je razlike kada je Kim Džong Un drugi put bio u Kini. Imao je drugačiji stav posle tog sastanka i bio sam malo iznenađen. Stvari su se potom promenile i mogu reći samo da me je to učinilo jako srećnim", rekao je Tramp, upitan o ulozi kineskog lidera.

Tramp Kimu: Odustani od oružja i eto protekcije

Prema njegovim rečima, nije isključen ni novi sastanak lidera dve Koreje, nakon prošlomesečnog samita na granici, punog simbolike.

Nekon toga je, doduše, bilo nekih turbulencija izazvanih, pre svega američko-južnokrejskim vojnim manevrima u regionu.

Kako se navodi, Tramp je rekao da mu se ne dopada "promena ponašanja" koju je primetio kod Kima.

On kaže da je tu promenu u ponašanju primetio nakon drugog sastanka Kima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, prenosi AP.

Američki predsednik je, takođe, rekao da se nada da Kina ne vrši uticaj na Kima.

AP ukazuje da Tramp želi da navede Kinu da izvrši pritisak da bi Severna Koreja odustala od svog nuklearnog oružja.

Kim, koji je ranije veoma zalagao za sastanak sa Trampom, u poslednje vreme je napravio uzmak, zbog zahteva SAD za potpunu denuklearizaciju Severne Koreje, dodaje američka agencija.

Ostale vijesti