Banjalučki bijenale 2018 – inspiracija za uspjehe

Autor:

„Banjalučki bijenale 2018“, u organizaciji Muzičke škole „Vlado Milošević“, održano je krajem maja u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

0
A- A A+
m:tel Foto: m:tel

Ova manifestacija je otvorena svečanim koncertom članova žirija, a zatvaranje je bilo obilježeno sjajnim koncertom ovogodišnjih pobjednika takmičenja.

U disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke ili dva klavira), pod budnim okom stručnog žirija sastavljenog od eminentnih klavirskih umjetnika i pedagoga, takmičili su se učenici i studenti muzičkih škola i akademija iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Takmičari su bili svrstani u sedam kategorija - tri pretkategorije i četiri kategorije, a na osnovu starosti, te vrste i dužine trajanja programa. U prve tri kategorije i pretkategoriji sa najviše bodova ocijenjeni su Nikola i Andrej Blagovčanin, te Nikola Đorojević i Filip Dukić u disciplini klavir duo, a Miloš Tepić,  Jakov Zrnić, Katarina Bratić, Konstantin Kosanović, Filip Dukić, Lucija Matijević i Nikola Đorojević u disciplini klavir solo. U ostalim kategorijama u disciplini klavir solo najviše bodova su odnijeli Leon Korman, Iva Vuković, Milan Slijepčević, Sven Brajković, te Sara Koveš.

Prvo bijenale održano je prije deset godina i od tada se održava svake druge godine. Ideja za osnivanje takmičenja je bila vođena željom da se okupi što više mladih, talentovanih pijanista i njihovih profesora. I ovogodišnje bijenale rezultiralo je razmjenom znanja, iskustava i pozitivne energije, što je ovom kulturnom događaju dalo još veći značaj. Organizatorima je namjera da svako naredno takmičenje bude još bolje i raznovrsnije, a sve sa ciljem da se učenici i nastavnici inspirišu da postižu bolje rezultate i veće uspjehe.

Zahvaljujući svom značaju, „Banjalučki bijenale“ je uvršten u kalendar kulturnih manifestacija od značaja za grad, ali i u mnogobrojne važne događaje ovakvog karaktera koje u okviru svoje društvene odgovornosti podržava kompanija m:tel.

Tagovi:

Ostale vijesti