Velika akcija Sipe, pretresi u više gradova

Autor:

U više gradova BiH nastavak akcije čiji je cilj suzbijanje organizovanog kriminala, pranja novca, zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja dokumenata i nedozvoljenog korišćenja ličnih podataka.

0
A- A A+

policija, milicija Foto: Samir Cacan, mondo.ba

U nastavku akcije "Zadruga" pripadnici Sipe vrše pretrese službenih prostorija 15 pravnih lica na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretresi se vrše prema naredbi Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

U koordiniciji sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo i Kantonalnim sudom u Sarajevu izdejstvovane su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dva pravna lica i jedan stambeni porodični objekat.

"Policijski službenici Sipe ove aktivnosti realizuju u saradnji sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, Zapadno-hercegovačkog, Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona", navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da su u okviru predmeta "Zadruga" pripadnici Sipe u prethodnom periodu realizovali dvije akcije u koordinaciji i pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojem je podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv dva fizička i dva pravna lica.

"Izvještaj je podnesen zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca tako što su prijavljena fizička lica od 2010. do 2017. godine osnovala dva pravna lica, kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, posredstvom kojih su po osnovu fakturisanja usluga, koje nisu izvršene, omogućili prikrivanje porijekla ukupno 51.765.502 KM stečenih krivičnim djelima", dodaje se u saopštenju

Akcija "Zadruga": Uhapšeno 12 osoba

Ostale vijesti