Ovo čuva srce i mozak

Autor:

Jedna uobičajena namirnica treba svakog dana da bude na vašem jelovniku. Nije skupo, kupuje se u svakoj samoposluzi i svi znamo da izgovorimo kako se zove.

0
A- A A+
jaja Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da jedno jaje u toku dana značajno utiče na prevenciju različitih zdravstvenih problema.

Poširana jaja, kajgana ili kuvana jaja snižavaju rizik od srčanog i moždanog udara, prenosi britanski "Metro".

Kineska studija u kojoj je učestvovalo 416.213 osoba pokazala je da osobe koje konzumiraju jedno jaje svakog dana imaju znatno niži rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa ljudima koji generalno ne jedu jaja.

Učesnici u studiji posmatrani su tokom devet godina. Od ukupnog broja ispitanika, jaja je svakodnevno konzumiralo 13,1 odsto ljudi, dok 9,1 odsto njih jaja ne jede "gotovo nikad".

Praćenje njihovog opšteg zdravstvenog stanja tokom perioda od 9 godina pokazalo je da ispitanici iz grupe koja je jedno jaje jela svakog dana imaju za 26 odsto niži rizik od šloga, za 28 odsto niži rizik od smrti kao posledice moždanog udara, i za 18 odsto niži rizik od kardivaskularnih bolesti sa potencijalno smrtnim ishodom.

Osobe koje su u toku nedelje jele između pet ili šest jaja, imale su za 12 odsto niži rizik od koronarnih nolesti srca, nego oni koji su jeli do dva jaja nedeljno, tako da jedno "ekstra" jaje u sendviču ili omletu može da bude dobar saveznik u očuvanju vašeg zdravlja.

Ali, ovo ne znači da treba da jedete jaja dok vam se ne smuče. Svi ovi pozitivini efekti postižu se konzumiranjem jednog jajeta u toku dana.

"Ova studija pokazala je da umerena konzumacija jaja (do jednog dnevno) snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naši nalazi pružaju naučnu potvrdu nutricionističkih preporuka koja se odnose na korišćenje jaja u ishrani zdravih odraslih osoba", navodi se u studiji.