• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važno plivati – sport za dušu i tijelo

Autor mondo.ba

Mnogi stručnjaci smatraju plivanje najzdravijim sportom, a za to postoji veliki broj opravdanih razloga.

Kako voda stvara veći otpor od vazduha, u njoj trebate uložiti gotovo 12 puta više napora nego pri vježbanju na suvom, te zbog toga plivanje spada u red najtežih, ali i najzdravijih sportova za razvoj ljudskog tijela. Plivanje aktivira sve mišiće u tijelu, bez stvaranja pritiska na zglobove i kičmu, čime čini vaše tijelo izdržljivijim, a samim tim i otpornijim na bolesti.

Važno je znati da plivanje pomaže u sagorijevanju masnih naslaga i održavanja linije tijela, pozitivno utiče na psihofizički razvoj djece, ali ima i brojne ljekovite prednosti. Osim toga što jača srčani mišić i poboljšava cirkulaciju, te umanjuje rizik od dijabetesa, plivanje povećava kapacitet pluća, zbog čega je efikasno u liječenju i smanjenju simptoma astme.

Naučnici sa američkog instituta u Sijetlu su zaključili da žene koje plivaju pet puta sedmično, smanjuju rizik od karcinoma dojke i do 20 odsto, dok su naučnici iz Izmira utvrdili da je plivanje značajno pomoglo oboljelima od jednog od najtežih oblika artritisa.

Plivanje se posebno preporučuje sportistima s povredama, koji ne smiju raditi vježbe koje opterećuju zglobove, a smatra se idealnim sportom za starije osobe, ljude s prekomjernom težinom i trudnice. Osobe s bolovima u nogama ili donjem dijelu leđa, te osobe sa problemom ravnih stopala i problemima koordinacije pokreta, takođe će osjetiti blagodet plivanja.

Kompanija m:tel kao prijatelj brojnih sportskih manifestacija, tradicionalno podržava veliki plivački događaj. U pitanju je jedanaesti međunarodni plivački miting ”Banja Luka Open 2018”, koji će se održati na Gradskom olimpijskom bazenu, ovog vikenda, u organizaciji Plivačkog kluba ”Olymp”. Nadamo se da ćete prisustvovati ovom značajnom događaju i da ćete već od sutra krenuti sa plivanjem, bilo da se odlučite za rekreativno ili profesionalno bavljenje ovim sportom.

Ukoliko želite razviti veliku snagu ramena, leđa i nogu preporučuje se da plivate delfin stilom, koji je ujedno tehnički najzahtjevniji i najteži. Ako brzo plivate, za aerobne efekte najbolji izbor je kraul, dok je prsni stil idealan za one koji sporije plivaju, a žele da povećaju snagu ramena i nogu. Međutim, ako spadate u grupu osoba koje imaju problema sa kičmom, bilo da su u pitanju bolovi, deformiteti ili loše držanje, najbolje je da se opredijelite za leđni stil.

Na čovjekovo zdravlje plivanje djeluje i na psihološkoj bazi, jer je izuzetno efikasno za opuštanje od stresa. Osim što relaksira tijelo, način na koji dišemo tokom plivanja je ona vrsta disanja koja se preporučuje kada se želimo opustiti, smanjiti anksioznost ili nivo stresa.

Već nakon nekoliko sati plivanja, osjetićete veću snagu, fleksibilnost i mišićnu izdržljivost. Stručnjaci preporučuju svakodnevno plivanje u trajanju od 30 minuta ili minimalno tri puta sedmično. Ljeto je idealno za ovaj oblik rekreacije, ali ukoliko ste u mogućnosti, svako se preporučuje da plivate tokom čitave godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC