Dodik u Rusiji, metle u CIK-u, finale u Kijevu

Autor:

Pregled najinteresantnijih priča ove subote donosimo u MONDO brifinfu.

Dodik u Rusiji, metle u CIK-u, finale u Kijevu Foto: Mondo.ba

Dodik počastvovan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu bilo riječi o zajedničkim projektima, te da je konstatovano da je saradnja Republike Srpske i Rusije uspješna i da je u usponu, a razgovarano je i o mogućnosti njenog proširenja.

Dodik je za beogradske "Večernje novosti" rekao da je počastvovan što je Putin, koji je imao veliki broj susreta sa svjetskim državnicima, našao vremena i za razgovor sa njim i što je poslao jasnu podršku Republici Srpskoj.

Dodik je naglasio da je veoma ponosan što Republika Srpska zavređuje pažnju predsjednika Putina.

"Razgovarali smo i o političkoj situaciji u BiH i regionu, koju Putin veoma dobro poznaje. On je privržen poštovanju Dejtonskog sporazuma, uspostavljanju mira i stabilnosti", rekao je Dodik, koji je učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

On je zahvalio Putinu na podršci koju je Republika Srpska nedavno imala u Savjetu bezbjednosti UN, kada je za situaciju u BiH Zapad ponovo htio da "nakalemi" svu odgovornost na Banjaluku, iako svi znaju da su problemi između Bošnjaka i Hrvata.

Gužva u CIK-u

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, koje je CIK BiH raspisao za 7. oktobar, podnijele su 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata, piše današnji „Glas Srpske“ napominjući da je juče u prostorijama CIK-a vladala ogromna gužva jer su mnogi čekali zadnji čas da podnesu prijavu.

Delegacija Narodne stranke „Radom za boljitak“ u CIK je ušla sa metlama u rukama.

Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu biće dostupan javnosti na veb stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom opšti izbori 2018, nakon što ga nadležna služba pripremi, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Navodi se da će CIK do 9. juna izvršiti provjere i ovjeriti prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Cijena goriva otišla gore šesti put

Gorivo na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini u petak je opet poskupjelo, što je šesti skok od 1. februara, pišu danas "Nezavisne novine".

Prvo su, nakon što je 1. februara na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, pumpadžije u cijeloj BiH cijenu goriva podigle za 18 feninga po litru, a drugi val poskupljenja bio je polovinom prošlog mjeseca samo u RS, kada su cijene skočile u prosjeku sedam feninga.

Treće i četvrto poskupljenje bilo je u drugoj i trećoj sedmici maja, kada su cijene skočile samo u FBiH, i to oba puta u prosjeku od pet do 10 feninga po litru, zavisno od distributera nafte i naftnih derivata. Prošle sedmice bilo je peto poskupljenje, koje je pogodilo samo građane RS, kada je cijena goriva skočila od dva do pet feninga po litru.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, kaže za "Nezavisne" da su cijene goriva na nekim pumpama u Srpskoj skočile i za oko 10 feninga, ali da će se u toku naredne sedmice to desiti i na svim ostalim pumpama u RS.


Ekstremisti u redovima njemačke vojske

Njemačka vojska je posljednjih godina u svojim redovima otkrila 89 ekstremnih desničara i 24 islamista, prenose danas listovi izdavačke kuće "Funke Mediengruppe".

"Od 2010. do 2018. godine, 89 pripadnika njemačke vojske klasifiikovani su kao desničarski ekstremisti", informacije su Ministarstva odbrane.

Od tih slučajeva, 67 se odnosi na period prije jula 2011., kada je Njemačka ukinula obavezno služenje vojnog roka. Iz vojske je otpušteno 86 vojnika, a za troje se još vodi postupak.

Prema izvještaju, od 2008. do 2018. klasifikovano je 15 vojnika kao ljevičarski ekstremisti, no od 2011. zabilježen je samo jedan takav slučaj.

FInale u Kijevu

Može li Real Madrid do treće uzastopne titule evropskog prvaka, a ukupno 13? Može li Liverpul do svoje šeste, prve od fantastičnog preokreta protiv Milana u Istanbulu 2005? Hoće li Jirgen Klop nadmudriti Zinedina Zidana ili će Francuz bolje spremiti tim od Nijemca? Hoće li Kristijano Ronaldo opravdati zvanje trenutno najboljeg igrača svijeta ili će Mohamed Salah potvrditi fantastičnu formu iz ove sezone? Ili će neko treći izbiti u prvi plan? Sve o tome pročitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti