Banjalučani, škola nacionalizma i invazija crva

Autor:

Pročitajte pregled štampe za ponedjeljak, 28. maj

Banjalučani, škola nacionalizma i invazija crva Foto: Mondo.ba

Banjalučanima telefon glavna zabava

Više od polovine omladine u Banjaluci slobodno vrijeme provodi koristeći telefon i gledajući TV, jer većina smatra da grad nema dovoljno sadržaja da ih animira. Pokazala je ovo anketa Omladinske politike grada koju je sproveo Savjet omladinske organizacije Banjaluka, a u kojoj su učestvovali mladi do 30 godina, piše "EuroBlic". Iako Banjaluka ima mnogo više sdržaja od velike većine gradova u Republici Srpskoj, te je mnogi baš zbog toga posjećuju, većina mladih koji žive u Gradu na Vrbasu ne misli tako, navodi list.

Putujuća škola o nacionalizmu

U organizaciji "Inicijative mladih" iz regiona, u toku je realizacija sedmodnevnog programa "Putujuće škole o nacionalizmu". Devetnaest studenata iz pet država regiona posjetilo je Vukovar, Tuzlu, Osijek, Novi Sad i Beograd, a juče su boravili u Srebrenici u okviru programa "Putujuća škola o nacionalizmu". Marko Milosavljević iz "Inicijative mladih za ljudska prava", koja je i organizator putovanja koje će se završiti u Sarajevu, kaže da je motiv bio taj da se mlađe generacije upoznaju s mjastima stradanja i istinom o žrtvama rata, prenosi "Dnevni Avaz".

Invazija divovskih crva

Naučnici su otkrili invaziju divovskih predatorskih crva iz Azije koji su preplavili kontinentalnu Francusku i Korziku. Francuski amaterski biolog Pjer Gros fotografisao je ogromne, nikad prije viđene crve u svom vrtu i odmah obavijestio naučnike o svom otkriću. Nakon njega više od 100 građana je pomoglo da se identifikuje čak pet vrsta divovskih predatorskih crva u Francuskoj. Naučnici vjeruju da su crvi stigli u Francusku u biljkama iz Azije, prenosi "Dnevni Avaz".

Raste broj djece žrtava pedofila

Broj krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece u prva četiri mjeseca ove godine znatno se povećao u odnosu na isti period lani, potvrđeno je u MUP-u RS. "U periodu januar - april 2018. godine na području RS evidentirano je 13 krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, dok je u istom periodu 2017. godine evidentirano jedno krivično djelo u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog iskorištavanja i odnosilo se na krivično djelo trgovina maloljetnim licima", istakli su u MUP-u RS, pišu "Nezavisne novine".

Rone na dah kroz ljudski izmet

Hiljade ljudi u Bangladešu svake godine stradaju roneći kroz prljavu kanalizaciju kako bi očistili začepljenja golim rukama, piše britanski "The Sun". Glavni grad Bangladeša Daka ima 14 miliona stanovnika, a nema adekvatnu kanalizacionu mrežu, pa se u postojećoj nakon obilnih kiša često stvaraju začepljenja zbog kojih nastaju poplave. Čistači kanalizacije nemaju potrebnu opremu, čak ni maske za lice i jednostavno samo u kratkim hlačama moraju roniti na dah kroz slojeve ljudskog izmeta, zbog čega su izloženi brojnim zarazama i mnogo ih umira od bolesti. Nakupljeno smeće u cijevima uklanjaju golim rukama za platu koja, preračunato, iznosi nešto više od 16 KM na dan.

Tagovi:

Ostale vijesti