Evo kako će vas brak promeniti

Autor:

"Sveže" venčani parovi često iskuse pet velikih promena ličnosti tokom prve godine bračnog života, pokazalo je novo istraživanje.

0
A- A A+
burma, venčanje, kum, crkva, brak, svadba, ženidba, prsten, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Nedavno sprovedena studija pokazala je da postoje određeni trendovi koji se mogu uočiti kod većine mladih bračnih parova, u vezi sa prirodom i ličnošću, a psiholozi su zaključili da su te promene vrlo značajne, korenite i da se dešavaju u vrlo ranoj fazi braka, tokom relativno kratkog vremenskog periooda, piše "Dejli mejl".

U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Džordžije, učestvovalo je 169 heteroseksualnih bračnih parova koji su u braku bili kraće od godinu dana, različitih godišta, porekla i različitog "staža" pre stupanja u brak.

Najveće promene koje su psiholozi uočili tokom perioda istraživanja ticale su se otvorenosti, savesnosti, ekstrovertnosti, spremnosti na dogovor i neuroza, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Razvojna psihologija.

Učesnici u istraživanju su parovima davali da popune upitnike u tri navrata tokom prvih 18 meseci braka, koji su bili kreirani tako da odrede stepen pet gore pomenutih osobina.

Ispostavilo se da i muškarci i žene tokom prve godine braka često postaju manje spremni na dogovor. Žene postaju zatvorenije, a muškarci manje ekstrovertni u tim prvim mesecima zajedničkog života.

S druge strane, kod žena se smanjuju neuroze, zaključili su psiholozi.

Autor studije dr Džastin Lavner primetio je da rezultati ukazuju na "značajne" promene karaktera i ličnosti tokom prve godine braka.

"Na rezultate nikakav uticaj nisu imale godine supružnika, njihovo poreklo, niti dužina veze pre stupanja u brak, kao ni to da li par ima decu ili ne", navodi se u studiji.

Tagovi:

Ostale vijesti