BRIFING: Partnerstvo, Dodik, oplodnja i crni som

Autor:

Pročitajte MONDO BRIFING za utorak, 29. maja...

BRIFING: Partnerstvo, Dodik, oplodnja i crni som Foto: Mondo

Privilegovano partnerstvo umjesto članstva u EU

U institucijama EU i najvažnijim zemljama članicama posljednjih nekoliko mjeseci učestalo se razmišlja o tome da se budućim kandidatima i potencijalnim kandidatima, umjesto članstva, ponudi posebno privilegovano partnerstvo sa EU, pišu "Nezavisne novine". Kako je tom listu rečeno od strane više sagovornika, konačna odluka neće biti donesena, barem do uspostavljanja nove Evropske komisije za dvije godine, kada trenutnoj istekne mandat, ali već su u toku planovi da se zemljama zapadnog Balkana u značajnijoj mjeri otvore evropski fondovi, koji bi pospješivali međusobno povezivanje, kako sa zemljama članicama, tako i međusobno.

"Britanci žele da oslabe Dodika"

Britanske obavještajne službe uspostavile su logistički i operativni centar u Sarajevu s ciljem slabljenja pozicije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred izbore, a pojačale su svoje prisustvo i u Srbiji, objavile su “Večernje novosti”, pozivajući se na diplomatske krugove. List navodi da ova ofanziva britanskih agenata ima strateško uporište u težnji da se medijskim i operativnim kompromitovanjem Dodika i njegove ideje vojne neutralnosti stvore uslovi za slabljenje ruskih akcija u regionu i okretanje BiH ka NATO-u. Prema istom izvoru, “prva klapa dobro isplaniranog i potmulog udara na Dodika, na šta su zvaničnike Srpske u petak u Sankt Peterburgu upozorili ruski obaveštajci, vidi se ovih dana tokom kojih protesti grupe 'Pravda za Davida' u Banjaluci diskretno dobijaju političku boju i sve više se udaljavaju od izvornog saosjećanja sa ocem tragično nastradalog” mladića.

Vještačka oplodnja i za "singl" žene

Žene u Srbiji koje žele potomstvo, a nemaju partnera s kojim bi tu želju ostvarile, više neće morati da idu u Češku ili Makedoniju po donirane spermatozoide. Do kraja godine i u Srbiji biće omogućena ovakva vrsta donacije, kako spermatozoida i jajnih ćelija, tako i embriona, piše portal  Srpskainfo.com. Doniranje polnih ćelija najkasnije do decembra ove godine biće moguće i u Srbiji, a zakonom, koji je već usvojen, regulisano je i otvaranje prve banke sperme u toj zemlji.

Kod Gradiške upecali crnog soma

Milan Vujić, Simo Borković i Nikola Gligić iz Gradiške, prošlog vikenda upecali su crnu ribu u Savi kod Gradiške (SLIKA). Ovaj trojac brzo je među kolegama ribolovcima razglasio vijest jer je za njih to prvo iskustvo ulova nesvakidašnje ribe. Teška je, kaže Vujić, nekoliko stotina grama, dugačka dvadesetak centimetara. Ulovljena je udicom, u naselju Poloj kilometar uzvodno od grada, piše  Srpskainfo.com. "Svi smo se začudili jer nikada prije nismo vidjeli crnu ribu. Izvukli smo je iz riječne dubine od nekoliko metara. Ni po čemu se, osim boje, ne razlikuje od drugih vrsta ribe. Kome god smo to ispričali i pokazali crnu ribu, svi su se zapanjili, čak i najiskusniji ribolovci koji žive na Savi", rekao je Vujić.

Ulični svirači primaće kreditne kartice

London će biti prvi grad na svijetu u kojem će prolaznici moći da nagrade ulične muzičare digitalnim oblicima plaćanja. Projekat je pokrenut u Gradskoj upravi, a zajedno sa švedskom kompanijom IZ Zettle osiguraće čitače kartica za svirače pa će oni, osim sitniša, moći da primaju uplate putem beskontaktnih kartica i nosivih gedžeta, piše Gardijan.

Tagovi:

Ostale vijesti