Asim Sarvan, duhovnost, medvjedi i svinjsko meso

Autor:

Pročitajte MONDO brifing za srijedu, 30. maja...

Asim Sarvan, duhovnost, medvjedi i svinjsko meso Foto: Mondo.ba

Asim Sarvan: Nekima smeta moja duhovnost

Gitarista, pjevač i kompozitor Asim Sarvan, član legendarnih „S vremena navreme“, kaže da mu već odavno nije cilj da juri neku umjetnost i popularnost, već da traži neki spoj muzičke estetike našeg vremena sa muzikom Vizantije, odnosno spoj naše tradicije i vlastite duhovnosti. „Primjetio sam da jednom dijelu javnosti smeta ta moja želja za istraživanjem duhovnog, iako ne znam zašto. Sasvim je normalno da Džoni Keš ili Bob Dilan pišu pjesme inspirisane Bogom i Biblijom, dok moj rad na tu temu duhovnog nekog čudi ili, da bude gore, smeta mu. Svaki iskren umjetnik u jednom trenutku preispituje svoj odnos sa Bogom makar po pitanju vlastitog talenta, jer se dar za umjetnost dobija od Boga a ne putem škole ili porodice“, kaže Sarvan za „EuroBlic“.

Bijeljina se pobratimila sa Leskovacem

Bijeljina i Leskovac zvanično su pobratimljeni Memorandumom o razumevanju i saradnji, koji su u ponedjeljak potpisali gradonačelnici ovih gradova - Mićo Mićić i Goran Cvetanović. Na dan slave svih Leskovčana ustanovljena je saradnja između ovih gradova, a sve kako bi, prema rečima gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, poboljšali veze i učvrstili odnose između građana, piše portal Južnevesti.com. „Drago mi je što je grad Bijeljina dobila još jedan bratski grad i to grad koji je po mnogo čemu sličan nama. Većinsko stanovništvo bavi se poljoprivredom, kao i u Leskovcu. Iako smo nešto manji po površini, imamo iste namere i slične probleme. Nadamo se da će u narednom periodu biti saradnja bolja i veća, pre svega u korist svih naših građana“, rekao je Mićić.

Na oblake iznad RS ispucali 700 granata

Za 17 dana djelovanja tokom aprila i maja ove godine stijelci protivgradne preventive Republike Srpske su od Une do Drine ispalili čak 696 protivgradnih raketa. Time je gotovo dostignut višegodišnji prosjek za cijelu sezonu. Prema riječima Tihomira Dejanovića, direktora ovog preduzeća, već sada se radi o sezoni bez presedana, nezabilježenoj u proteklih 40 godina, piše „Dnevni Avaz“.

Sve više bliskih susreta s medvjedima

Prisustvo velikog broja medvjeda na obroncima planine Grmeč prijavljeno je ovih dana od strane brojnih stanovnika podgrmečkih sela, planinara, izletnika i lovaca koji uređuju lovačke čeke i obavljaju druge aktivnosti u lovištima za vrijeme lovostaja. "Ovih dana primili smo zaista veliki broj dojava od ljudi koji su imali bliske susrete s medvjedima, a mnogi su ih snimili kamerama i mobilnim telefonima. U ovom trenutku nemamo dojava o eventualnoj šteti, ali je očekivati da je bude u narednom periodu", kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana". Prema njegovim riječima, na veoma malom prostoru, na lokalitetu Crnovode, istog dana primijećena su tri odrasla medvjeda, kao i medvjedica u čijoj pratnji su bila dva mečeta, pišu „Nezavisne novine“.

Zabrana uvoza svinjskog mesa i dalje na snazi

I dalje se preduzimaju sve preventivne mjere kako svinjsko meso iz pojedinih zemalja gdje je registrovana afrička svinjska kuga ne bi dospjelo u BiH, a kod nas dosad nije bilo prijave sumnje na ovu bolest, potvrđeno je juče “Nezavisnim novinama” u Kancelariji za veterinarstvo BiH. Ističu da su mjere na granici pojačane i detaljno se provjerava porijeklo mesa, kao i mesa od kojeg su proizvodi dobijeni, nakon što je u BiH prije oko mjesec zabranjen uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz zemalja gdje je registrovana afrička bolest. “Usljed pojave afričke svinjske kuge u određenim državama u istočnoj Evropi, Ured kontinuirano prati epizootiološku situaciju u ovom dijelu Evrope i nakon pojave te bolesti u određenoj državi ili regiji Uputstvo o zabrani uvoza se u skladu s tim ažurira”, kažu u Kancelariji.

Tagovi:

Ostale vijesti