Predstavljena aplikacija „Vodič kroz zanimanja"

Android aplikacija „Vodič kroz zanimanja“, koju su danas predstavili učenici srednje Saobraćajno-tehničke škole iz Doboja olakšaće osnovcima pri odabiru budućeg zanimanja.

0
A- A A+
aplikacija, Vodič kroz zanimanja Foto: MONDO/ Dragana Božić

Naime, Ministarstvo prosvjete i kulture RS krajem marta raspisalo je konkurs za izradu ove aplikacije na koji su se mogli prijaviti svi učenici srednjih škola Srpske.

Učenici srednje Sabraćajno-tehničke škole iz Doboja, danas su proglašeni pobjednicima ovog konkursa. Pobjednički tim čine učenici trećeg razreda ove škole Goran Ristić, Jovan Pebić i Boris Petković, koji su radili pod mentorstvom nastavnice Senije Teofilović.

Ova aplikacija omogućava učenicima osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima prikaz plana upisa u svakoj srednjoj školi u Republici Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za zapošljavanje RS.

Korisnik aplikacije ima mogućnost da za svaku srednju školu pregleda kompletnu ponudu zanimanja sa prikazom planiranog broja odjeljenja i učenika za upis za aktuelnu školsku godinu.

aplikacija, Vodič kroz zanimanja Foto: MONDO/ Dragana Božić

Jovan Pebić, jedan od učenika pobjedničkog tima kaže da aplikacija nije bila tehnički zahtjevna, ali je izazov bilo vrijeme.

„Aplikacija tehnički nije zahtjevna ali je bio jako kratak rok pa nam je to predstavljalo najveći izazov. Želio bih još da se zahvalim našoj profesorici i ministarstvu i da čestitam svim učesnicima“, rekao je Pebić i dodao da će se prijaviti i na druge konkurse ako ih bude.

Njihova profesorica izrazila je veliko zadovoljstvo radom svojih učenika i izrazila želju da ovakvih konkursa bude više.

„Raduje me što je ministarstvo pokrenulo ovakav konkurs, na ovaj način su djeca postala vidljiva i pokazala sve što nauče. Željela bi da se ovaj projekat nastavi i da ovakvih konkursa bude više“, izjavila je Senija Teofilović, profesorica pobjedničkog tima.

aplikacija, Vodič kroz zanimanja Foto: MONDO/ Dragana Božić

Ministarstvo prosvjete i kulture istaklo je da je ovakav vid promocije zanimanja i prikaza plana upisa po školama prvi u regionu.

„ Mislim da je ova aplikacija jako korisna za učenike devetih razreda, jer smo prije štampali vodiče ali nisu svima bili dostupni. Na tim vodičima učenici nisu imali sve potrebne informacije, a sada to imaju sve na jednom mjestu i mogu vidjeti sve informacije koje su im potrebne pri odabiru zanimanja i upisa u srednje škole“, rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Nagrade je obezbjedio Omladinski komunikativni centar, a pobjednici su nagrađeni tabletom. Direktor OKC-a Saša Marković istakao je da su učenici pokazali svijetlu budućnost i pokazali da u njih treba ulagati.

„Nakon konkursa imali smo priliku vidjeti šta su naše mlade kolege iz srednjih škola napravile. Učenici iz Doboja su napravili najbolju aplikaciju i sad imamo najnapredniji način da učenici imaju uvid u trenutna zanimanja ali u u radna mjesta“, kazao je Marković i dodao da ih sada očekuje unapređivanje i razvoj aplikacije za druge operativne sisteme.

Ostale vijesti