Dječije igre iz 1894. godine

Autor:

List „Školski vjesnik“, u broju 3 iz 1894. godine, donosi tekst o dječijim igrama koje su tada igrale u Bosni i Hercegovini. Autorka Evica Sarajevčićka piše o igrama „Lonaca“ i „Svirači“.

0
A- A A+
Foto: Ilustracija/Gettyimages

Lonaca

U ovoj igri djeca se poredaju u okrug, ali ipak podaleko jedni od drugih. Svako dijete ispred sebe ima „lonac“, odnosno dijete koje je čučnulo. Jedno dijete ide kupovati lonaca, te stane iza djeteta koje stoji kod svog „lonca“ i pita – „Pošto ti je lonac“, dok drugo dijete odgovara – „Lonac po lonac, po petak, po šestak, ali ti ga ja ne dam i nećeš ga dobiti“. Kad to izgovori, vlasnik lonca trči na jednu, a kupac na drugu stranu, pa koje dijete prije dođe, ono je gazda, a drugo je kupac.

Svirači

Djeca se uhvate u kolo pa se kreću, a jedno dijete stoji na sred kola i viče:

Ja sam muzikaš,
Ves'o naš i vaš
Ja um'jem svirat

Svi:

Mi um'jemo svirat
Na frulicu.
Na frulicu.
Frula, frula, frulaaaaa.
Frula, frula, frulaaaaa.

Dok se dva posljednja reda pjevaju, djeca puste ruke, te idući onako u kolu jedno za drugim, čine prstima onako kao da im je frula u rukama, te se opet uhvate u kolo. Igra traje sve dok djeca, osim frule ne pomenu i:

tamburicu – cina, cina, cinaaaaa.
guslicu – Gun, gun, gun, gun, gun, te
bubanj – đina, đina, đinaaaaaa.

Dok pjevaju o različitim instrumentima, oni istovremeno rukama oponašaju sviranje - kucaju u tamburicu, gude na guslama i udaraju u bubanj.

Još vijesti "iz naftalina" pročitajte OVDJE...

Tagovi:

Ostale vijesti