Užasan mamurluk je nekad znak alergije na alkohol

Autor:

Užasan mamurluk nije ništa neobično nakon što ste popili mnogo alkohola, ali neki stručnjaci kažu da određeni simptomi zapravo mogu da budu znak da ste alergični na alkohol.

Užasan mamurluk je nekad znak alergije na alkohol Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Zdravstveni stručnjaci objšanjavaju da uznemiren stomak ili crveni osip mogu da budu znak potencijalne alergije na alkohol.

Otekle usne ili lice, problemi sa disanjem, takođe upućuju da imate alergijsku reakciju.

Ipak, neke "nus pojave" mogu da budu znak da ste osetljivi na određene sastojke u alkoholu – poput sulfita i histamina – a ne da je reč o alergiji.

Eksperti savetuju da odete kod lekara ako ste zabrinuti da je reč o alergiji i dodaju da su brojni razlozi zašto alkohol može da bude uzrok tako neprijatnim simptomima.

"Simptomi alergijske reakcije često su slični simptomima drugih stanja koja se kod ljudi ispoljavaju na različite načine. Alergijski simptomi mogu da se jave na koži, u disanju ili sistemu cirkulacije. Može da se javi crveni osip, oticanje očiju, usana, lica, problemi sa disanjem, uznemiren i osetljiv stomak, vrtoglavice ili nesvestica usled niskog krvnog pritiska", kaže alergolog dr Holi Šo.

Ona dodaje da u takvim slučajevima lekar odlučuje da li je potrebno testiranje ili problem nije alergijske prirode.

Dr Šo ističe i da efekti alkohola često mogu da maskiraju alergijsku reakciju na određene namirnice koje ste prethodne večeri jeli.

Ipak, kaže da to što se malo zacrvenite dok pijete alkohol nije alergijska reakcija.

Inače, nedavno su dermatolozi otkrili da alkohol na kožu utiče i nedeljama nakon što smo ga pili.

"Alkohol dehidrira kožu i telo i smanjuje proizvodnju hormona koji se naziva vazopresin, a koji pomaže telu da ponovo apsorbuje vodu", rekla je ranije dr Nataša Kuk.

"Dakle, zbog alkohola mokrite i izbacujete više vode i ne možete da zadržite vodu, zbog čega je koža dehidrirana i umorna"

Dr Kuk je objasnila i da alkohol povećava otvaranje krvnih sudova na koži, zbog čega se javlja crvenilo.

Šta uzrokuje mamurluk

Alkohol je diuretik, što znači da dovodi do dehidratacije, zbog čega se javljaju simptomi poput glavobolje, suvih usta, smanjene koncentracije i povećane iritabilnosti.

Takođe, nivo šećera u krvi se snižava jer telo proizvodi mnogo insulina kako bi odgovorilo na visok sadržaj šećera u alkoholu. To dovodi do glavobolje i do osećaja gladi koji osećaju mnogo kad piju.

Alkohol inače iritira stomak i ometa spavanje, uzrokuje mučninu i isrcrpljenost narednog dana.

Ostale vijesti