"Banjaluka Folk Fest 2018"

Autor:

Banjaluka će od 3. do 10 juna biti domaćin Festivala folklora „Banjaluka folk fest 2018“,koji organizuje Kulturno-umjetničko društvo„Sveti Sava".

0
A- A A+
Dan Republike, 9.januar, Bilja Krstić Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Pomenuti festival održava se već četvrtu godinu za redom i okuplja društva iz NJemačke, Austrije, Slovenije,Srbije i BiH.

Predsjednik Društva „Sveti Sava“ Milenko Dulić navodi da će programom festivala biti obuhvaćeni folklorni nastupi, radionice izvornog pjevanja i promocija narodnih nošnji.

"Ove godine posebnu pažnju privlači radionica izvornog pjevanja o temi „Od izvora do stilizacije“,koja počinje u nedjelju,3.juna,u 11 časova. Predavač na seminaru biće istaknuta umjetnica Biljana Krstić, koja je u svom dosadašnjem radu pokazala da je jedna od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja", rekao je Dulić.

On je dodao da će Festival ponuditi jedan novi sadržaj koji će svakako doprinijeti razvoju tradicionalnog pjevanja koji je zastupljen u svakom folklornom ansamblu.

Biljana Krstić koja je u januaru bila gost predsjednika Skupštine grada Banjaluka Zorana Talića istakla je da se raduje što počinje s radionicama i u Banjaluci gdje, kako kaže, ima mnogo mladih talentovanih za pjevanje.

"Zahvalna sam predsjedniku Skupštine grada Banjaluka Zoranu Taliću koji je prateći moj rad zapazio vokalne radionice koje vodim u Beogradu i u koje mi dolaze deca iz cele Srbije i inicirao da organizujemo tu vrstu učenja sa mladima i u Banjaluci. Odmah smo uspostavili dobru saradnju sa rukovodstvom Društva „Sveti Sava“ i direktorom Muzičke škole „Vlado Milošević, Damirom Jovanićem",rekla je Biljana Krstić.

Predsjednik Zoran Talić istakao je značaj njegovanja tradicije i izvornog muzičkog blaga.

"Želimo da mlade usmjerimo ka izvornim vrijednostima. Radionice koje će voditi Biljana Krstić sigurno će doprinijeti tome,ali i pomoći mladim ljudima da nauče o vještinama pjevanja i da se afirmišu na taj način", naglasio je predsjednik Talić.

Mladi uče izvorno o pjevanju

Muzička radionica tradicionalnog pjevanja „Od izvora do stilizacije“, u okviru Festivala folklora „Banjaluka folk fest 2018“, počinje u nedjelju, 3.juna u Koncertnoj sali Muzičke škole „Vlado Milošević“ u 11 časova.

Radionicu će otvoriti predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić čija je i inicijativa bila da se vokalne radionice istaknute umjetnice Biljane Krstić otganizuju i u Banjaluci.

Vokalna radionica je osmišljena tako da na umjetnički način populariše tradicionalnu muzičku kulturu kroz direktni kontakt sa mladim pjevačima kojima se pruža mogućnost da je nauče.

Veliko je interesovanje djece za radionicu Bilje Krstić, osim učenika talentovanih za pjevanje,prijavila su se i djeca iz Dervente i Doboja.

Ostale vijesti