Odbornici na ''kružnom toku'': Anarhija i kolaps

Autor:

Predstavnici Saveza za promjene izrazili su nezadovoljstvo zbog prolongiranja rokova završetka započetih infrastrukturnih radova u Banjaluci.

0
A- A A+
Kružni tok Foto: MONDO/Nebojša Šatara

Radovi su, kako kažu, napravili saobraćajni kolaps u gradu, pa odbornici iz opozicije traže da krivci za to preuzmu odgovornost.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka Mladen Kajkut smatra da izgradnja kružne raskrsnice kod mosta "Rebrovac" pokazuje "nesposobnost gradskih vlasti", te ocijenio da su "bruka i sramota" izjave gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičić da radovi kasne zbog nedostatka radne snage.

"Ova raskrsnica nije trebalo da bude rađena, jer će veliki protok saobraćaja napraviti problem na obližnjoj raskrsnici kod Servisa `Vidović`, gdje će doći do zagušenja", rekao je Kajkut na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da je problem na ovoj raskrsnici, umjesto izgradnje kružnog toka, trebalo riješiti "produženjem desnih skretača".

Kajkut kaže da je bilo bespotrebno i otvaranje punionice za električna vozila u Banjaluci na koju je Grad potrošio oko 40.000 KM, jer je u BiH registrovano 14 ovih vozila, a u Banjaluci samo jedno.

Odbornik NDP-a u banjalučkoj Skupštini grada Saša Lazić smatra nevjerovatnim da se u isto vrijeme rade tri velika projekta, te "zagušuju" tri glavne saobraćajnice koju naselje Starčevica vežu za centar grada.

"To je sve podređeno predizbornoj kampanji i pretpostavljam da će se radovi razvlačiti do avgusta i septembra", rekao je Lazić.

Odbornik PDP-a u banjalučkoj Skupštini grada Draško Stanivuković kaže da u Banjaluci dolazi do "kozmetičkih promjena i uljepšavanja centra grada", dok sve kapitalne investicije "uveliko kasne ili nisu ni započete".

"Tražimo odgovornost zbog probijenih rokova, jer ovo danas liči na anarhiju", rekao je Stanivuković.

PROBIJANJE ROKOVA

Gradske vlasti prvo su najavljivale da ćeadovi na izgradnji kružnog toka kod Rebrovačke crkve biti okončani krajem maja ili početkom juna.

Međutim, prošle nedjelje tokom sjednice Skupštine Grada, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić rekao je da firme koje ovih dana rade niskogradnju u Banjaluci probijaju sve rokove, "jer im nedostaje kvalitetne radne snage, koja sve više odlazi u inostranstvo".

On je dodao da najmanje naredna dva mjeseca neće biti saniran nijedan dio puta, jer nema slobodnih izvođača radova.

"Činjenica je da ne možemo stati sa radovima. Sada se vide posljedice odlaska stanovništva i radnika, jer naše građevinske firme imaju mnogo problema, zbog toga što nemaju dovoljno radnika da mogu da pokriju sve ovo poslove koje smo započeli. Mi možemo da pojačamo nadzor i naplaćujemo penale, ako neko probije rokove ili ne uradi kvalitetno posao, ali ovdje se radi sistematskom problemu odlaska kvalitetne radne snage i nedovoljnog broja radnika", rekao je Radojičić.

Početak izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu kod mosta Rebrovac u Banjaluci ozvaničen je u novembru 2017. godine. Radove finansira preduzeće ''Putevi RS'', a izvode firme ''Prijedorputevi'' i ''Kozara putevi''.

Ostale vijesti