• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaživio ''Safikada projekat''

Autor mondo.ba

U Banjaluci se od 1. do 3. juna održao „drugi Safikada Hackathon“ u organizaciji Exit Centra Banjaluka (Robokids) i Centra za tehničku kulturu iz Mostara.

 Safikada projekat Banjaluka Izvor: Mondo/Robokids

Puštanju u rad Safikada projekta prisustvovali su zamjenik direktora kancelarije Banjaluka američke ambasade gospodin Charles Blake, direktorica TOBL Irena Radojević, direktor Centra za tehničku kulturu mladih Mostar te ostali gosti i pokrovitelji.

Ukupno 40 mladih iz Mostara i Banjaluke finaliziralo je legendu o lijepoj Safikadi i njenoj tragičnoj ljubavi. Organizovani u 4 različita tima i to: izrada web sajta, mobilna aplikacija, izrada elektronskog rješenja, kao i 3D modeliranja izrade suvenira za istoimenu legendu.

I ovoga puta za timove su bili zaduženi stručni mentori iz ova dva grada. Učesnici su finalizirali projekte koje su započeli na prvom Hackaton-u u Mostaru. U revijalnom dijelu za učesnike je organizovani kulturno zabavni program u kojem su posjetili: tvrđavu Kastel, Safikadin grob, Muzej iluzija, a održan je i dječiji parlament sa debatom na temu “Međuetnička ljubav”.

Cijeli projekat je finansiran od strane američke ambasade u BIH, a projekt predstavlja saradnju, pomirenje i favorizovanje ljubavi kroz moderne tehnologije, saopštili su organizatori.

Projektu se priključila i Turistička organizacija grada Banjaluka. Na projektu su radili učenici osnovnih i srednjih škola zajedno sa stručnim timom mentora od marta do maja 2018., gdje su svi zajedno oživjeli tragičnu ljubav Safikade staru preko 300 godina u gradu na Vrbasu.

Ekipa Robokids Centra, koji ujedno predstavlja jedinstveni STEM centar za edukaciju djece i mladih u Bosni i Hercegovini, ugostila je svoje prijatelje u Banjaluci i ovom prilikom puštena je u rad aplikacija i web sajt  www.safikada.com kao i fizički oblik savremenog spomenika.

Ideja je da posjetioci sajta upale elektronsku svijeću iz bilo kog dijela svijeta u ime svoje ljubavi.

Učesnici su ovaj projekat shvatili profesionalno, gdje se uz zajedničko druženje i obostranu razmjenu iskustava uspješno završio projekat priče o Safikadi, zaključuju organizatori.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS