Njemačke jagode, privatni avioni, trojke u BL

Autor:

Mondo brifing prenosi odabrane vijesti iz jutrošnjih novina.

Njemačke jagode, privatni avioni, trojke u BL Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Jagode u Njemačkoj

Zbog pomanjkanja radne snage na njemačkim farmama, poljoprivredna udruženja te zemlje traže od njemačke savezne vlade da produži ugovor o dovođenju sezonaca iz BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, pišu Nezavisne.

Naime, kako navode udruženja u svom Saveznom ministarstvu poljoprivrede, u Njemačkoj je trenutno na snazi poseban ugovor sa zemljama zapadnog Balkana, koji omogućava dovođenje sezonaca na njemačke farme, ali on ističe 2020. godine, zbog čega traže produženje.

Kako ističu njemački mediji sve manje njemačkih državljana želi raditi teške poslove u poljoprivredi zbog čega je toj zemlji potrebnmo oko 170.000 sezonskih radnika.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da su izdali posebnu brošuru s informacijama kako radnici mogu pronaći posao u Njemačkoj. Kako ističu prvo je potrebno da zainteresovani pribave potvrdu njemačkog poslodavca da ih želi zaposliti, nakon čega Savezni zavod za zapošljavanje Njemačke provjerava da li kandidat ispunjava uslove.

Trojke u Banjaluci

Maja i Mladen Jerkić iz Banjaluke roditelji su prvih trojki koje su ove godine rođene u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Presrećna i ponosna majka kaže da je trudnoća prošla u najboljem redu, da nije imala nikakvih problema, te je 25. maja carskim rezom donijela na svijet Veljka, Emiliju i Mihajla.

Dodaje da ima još jednog sina od osam godina, koji je presrećan što je dobio dva brata i sestru, te da jedva čeka da dođu kući.

Maja kaže da je ostala trudna prirodnim putem i da se nije nadala da nosi trojke. Dodaje da je doktorica na drugom pregledu ustanovila da će roditi trojke.

"Kada je doktorica rekla da nosim trojke, najprije sam se iznenadila, jer u porodici niko nije imao blizance, a trudnoća je začeta prirodnim putem. Na početku smo svi bili iznenađeni, ali poslije smo bili presrećni zbog te vijesti", priča Maja.

Dodaje da je i njen suprug bio u šoku zbog saznanja da nosi trojke, ali da je poslije prvobitnog šoka bio presrećan zbog novih članova porodice.

Ističe da jedva čeka da ona i bebe izađu iz bolnice i da ih kod kuće čekaju suprug i sin koji će joj pomagati, ali da su angažovali i tetu da im pomogne oko novih članova porodice.

"Ovdje svi paze na nas, lijepo se ophode prema nama i sestre i doktori. Posebno sam zahvalna doktorici koja je vodila moju trudnoću Aleksandri Rodić, koja je bila uz nas i u lijepim trenucima, ali i u onim malo težim", priča Maja.

Majka prvih ovogodišnjih trojki u Banjaluci kaže da je njen suprug nezaposlen, a da je ona zaposlena, ali da ne zna kako će uskladiti obaveze oko posla i beba. Ali i pored toga, ističe da je presretna zbog rođenja beba i što sada ima veliku porodicu.

Privatni avioni

Privatni helikopteri i avioni koji su u svijetu odavno privilegija bogatih, polako postaju i statusni simboli u BiH nad čijim nebom trenutno jezdi 27 letjelica koje su u vlasništvu fizičkih lica, piše Glas Srpske.

To pokazuje podatak Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) u čijem registru je evidentirano ukupno 85 civilnih letjelica.

U ovoj agenciji ističu da se broj letjelica upisanih u registar godišnje povećava za jedno do dvije.

Letjelice u vlasništvu imaju aeroklubovi, firme i privatna lica. Podaci UIO BiH pokazuju da je za dvije godine uvezeno osam letjelica za šta je iskeširano 1,21 milion KM. Najskuplja letjelica u protekle dvije godine, vrijedna je više pd 700.000 KM, piše Glas Srpske.

"Slučajni slučaj bh. državljanina u Turskoj"

Hapšenje i pritvaranje bh. studenta Selmira Mašetovića u Turskoj, koeg zvanična vlast u Ankari sumnjiči da je pripadnik pokreta Fetulaha Gulena pokrenuli su pitanje koliko je ustvari bh. državljana do sada zatvarano i proganjano zbog navodnih veza sa ovom grupom, piše Dneveni Avaz.

Posebno se to odnosi na period nakon pokušaja državnog udara u Turskoj iz jula 2016. godine koji je režim predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana iskoristio i da uhapsi na hiljade što domaćih, što stranih državljana.

Ambasador BiH u Turskoj Tarik Sadović prije nekoliko dana izjavio je da se Selmir Mašetović tereti za članstvo u navodnoj terorističkoj organizaciji te da ovo nije prvi ovakav slučaj s kojim su se bh. građani u toj zemlji susreli posljednjih mjeseci.

Iako nije govorio o pojedinačnim slučajevima, prije nekoliko dana otkriveno je da je još jedan bh. državljanin hapšen zbog Gulena, ali je prije tri mjeseca oslobođen jer nije bilo dokaza protiv njega.
Slučaj je ''slučajno'' otkriven i to tek nakon što su turski mediji objavili informaciju o njegovom hapšenju i istragama vezanim uz aplikaciju ByLock.

Sadović je otkrio da su kada su u pitanju ovi slučajevi, zabilježene krađe identiteta bh. građanima, a da je praksa pokazala da advokati relativno brzo uspijevaju dokazati da ti ljudi nisu bili članovi terorističkih organizacija.

Tagovi:

Ostale vijesti