• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci javili: Veće plate za radnike iz BiH

Predstavnici slovenačkih poslodavaca informisali su direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića da je u prethodnom periodu povećana minimalna cijena rada u Sloveniji.

 Slovenci javili: Veće plate za radnike iz BiH Izvor: MONDO - Mario Milojević

Izvor: MONDO - Mario Milojević

  Kako se navodi, ovo ide u korist radnicima iz BiH, kao i domaćoj radnoj snazi.

Radnici iz BiH trenutno u prosjeku rade za satnicu od četiri do šest evra, a bruto plate kreću se od 850 do 2.400 evra, dok u prosjeku najveći broj radnika ima bruto platu od 1.200 evra, rečeno je delegaciji ove agencije koja boravi u Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada građana BiH.

Poslodavci kažu da su jako zadovoljni ovim radnicima i da se to vidi iz godine u godinu, jer se povećava broj radnika iz BiH koji se zapošljavaju u Sloveniji posredstvom Agencije.

S druge strane, i radnici iz BiH su zadovoljni uslovima rada u Sloveniji, a delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH uvjerila se da se ugovori i prava iz radnopravnog odnosa poštuju, te je zaključeno da radnici uživaju sva prava kao i domaća radna snaga.

Takođe, zahvaljujući međudržavnom Sporazumu o socijalnom osiguranju radnicima iz BiH pružena je socijalna sigurnost za vrijeme trajanja nezaposlenosti, što im omogućava da budu zaštićeni tokom perioda između dva zaposlenja u Sloveniji, te da lakše mijenjaju poslodavce i traže bolje uslove zapošljavanja, saopšteno je iz ove agencije.

Prezentujući rezultate rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Bandić je istakao da su u 2017. godini 9.923 radnika zaposlena u Sloveniji, a ovaj trend je nastavljen i ove godine, pa je do kraja aprila u Sloveniji zaposleno još 4.307 osoba.

Sajam zapošljavanja u BL: Svi hoće u Sloveniju

I dalje najveći broj oglasa odlazi na varioce, oko 25 odsto, zatim vozače - 23 odsto, zidare - šest do sedam odsto, bravare - četiri odsto, te ostala zanimanja dominantno u građevinskom sektoru.

Na ovaj način na tržište rada Slovenije plasiraju se osobe sa kvalifikovanom i visokokvalifikovanom stručnom spremom, a koje ne mogu naći posao u BiH.

Tokom posjete zaključeno je da sporazum između dvije zemlje poštuju i poslodavci i radnici, te ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena.

Poslodavci u Sloveniji su istakli da je potreba za radnom snagom iz BiH i dalje velika, te procjenjuju da će ona takva biti i u narednim godinama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE