• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Stripovijetke" otvaraju 53. Kočićev zbor

Autor SRNA

Ovogodišnja Manifestacija "Kočićev zbor" počeće 20. avgusta u Banjaluci, otvaranjem izložbe pripovjedaka srpskog književnika Petra Kočića u stripu pod nazivom "Stripovijetke".

 Kočićev zbor 53. put Izvor: Predrag Ikonić za Mondo.ba

Izvor: Predrag Ikonić za Mondo.ba

Organizacioni odbor 53. "Kočićevog zbora", sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, utvrdio je danas program manifestacije tokom koje će u Banjaluci gostovati, između ostalih, i ruski književnik Zahar Prilepin.

Prema programu, manifestacija će svečano biti otvorena 20. avgusta u 20 časova u Parku "Petar Kočić" izložbom "Stripovijetke", a istog dana u Kampusu Univerziteta u Banjaluci biće otvorena likovna kolonija, saopšteno je iz Gradske uprave.

Za 21. avgust u Parku "Petar Kočić" planirano je "Veče besjedništva" tokom kojeg će nastupiti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

U okviru programa namijenjenog najmlađim, 22. avgusta biće organizovana radionica veza za djecu sa veziljom Svjetlanom Marković, a istog dana u Parku "Petar Kočić" predstaviće se domaći mladi pisci.

'Jablan' i 'Jazavac' strip heroji

Tradicionalno, dio program manifestacije "Kočićev zbor" biće održan i u Beogradu, pa će 23. avgusta biti položeni vijenci na piščev grobu u Aleji velikana i cvijeće na spomenik u Čuburskom parku.

Istog dana, u organizaciji Udruženja književnika Srbije biće održano i književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o Kočićevim djelima.

Istovremeno, 23. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće održana radionica stripa za djecu, dok će u Parku "Petar Kočić" biti priređeno veče satire.

Program će biti nastavljen 24. avgusta, i to u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske promocijom dva zbornika, i to "Kočić naš savremenik" i "150 godina od Srpske čitaonice do Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske".

U večernjim časovima tog dana, u Biblioteci će biti organizovano književno veče sa ruskim književnikom Zaharom Prilepinom, a u Parku "Petar Kočić" glumci Narodnog pozorišta i Dječijeg pozorišta Republike Srpske predstaviće Kočićeva djela u okviru programa pod nazivom "Veče drame – Kočić na sceni".

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače brojne posjetioce, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene 25. i 26. avgusta u Stričićima.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Posjetioci će u Stričićima 25. avgusta, imati priliku i da pogledaju interesantnu izložbu domaćih životinja, a taj dan, prvi put, biće održana Međunarodna biciklistička trka "Kočićevim stazama" u organizaciji Biciklističkog kluba "BSK".

Istog dana, gradonačelnik Radojičić će u Gradskoj upravi organizovati prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana 25. avgusta uveče u Banskom dvoru.

Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci kod spomenika poginulim borcima, kao i spomen-ploče ocu Gerasimu. Biće održan i književni čas u porti manastira Gomionica, dok će ispred Osnovne škole u Stričićima biti organizovan nastup pjevača ojkača.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije 26. avgusta, biće ozvaničen i dobitnik ovogodišnje "Kočićeve nagrade" i nagrade "Zmijanjče", koja se dodjeljuje najboljem mladom književiku.

Prema ovogodišnjem pravilniku, dobitniku "Kočićeve nagrade" biće uručeno 3.000 KM i prigodna plaketa.

Tradicionalno, 26. avgusta će u Stričićima biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program, koji, između ostalog, uključuje centralnu borbu bikova za nagradu "Jablan", kao i nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima.

Na Kočićevom ognjištu u Stričićima biće otvorena istoimena muzejska postavka koja bit trebalo da postane stalna. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop