Dokumentarac o umjetniku Mladenu Miljanoviću

Autor:

Priznati banjalučki konceptualni umjetnik Mladen Miljanović koji je predstavljao BiH na 55. Venecijanskom bijenalu, započeo je snimanje i izvođenje nove serije performansa koji će se realizovati u Doboju i Banjaluci.

Dokumentarac o umjetniku Mladenu Miljanoviću Foto: Mladen Miljanović za mondo.ba

Uspješna internacionalna karijera, kontroverzni i angažovani radovi, i opasnosti koje su sastavni dio njegovih performansa nisu ostala nezapaženi, te će ovaj umjetnik u narednih nekoliko dana postati i glavni akter dokumentarnog filma koji realizuje nagrađivani australijanski režiser Greg Blejki, koji živi i radi u Berlinu.

Mladen Miljanović, performans Foto: Mladen Miljanović za mondo.ba

Filmska ekipa iz Berlina, koju predvodi Blejki provešće sa Miljanovićem sedam dana u Doboju i Banjaluci, bilježeći njegovu najnoviju seriju performansa i produkciju novih radova.

Kamenolom u Doboju, ponovno suočavanje sa bikovima i mjesto odrastanja umjetnika poslužiće kao elementi i lokacije za dva nova performansa, dok će se u Banjaluci performansi snimati na nekoliko različitih lokacija.

Mladen Miljanović, performans Foto: Mladen Miljanović za mondo.ba

U parku Petar Kočić u Banjaluci 9. i 10. juna, ovaj umjetnik će realizovati performans „U službi življenja“ koji propituje spekulativne pozicije komemorativne kulture na suprot mogućnostima kulture događanja i življenja.

Ostale vijesti