Brifing: Gorivo, "bosanski" i nepobjedivi ratnici

Autor:

Gorivo je ponovo u centru pažnje, slučaj "Dragičević" je u fokusu već mjesecima, a u prvi plan tek dolaze izbore. Pred vama je brifing za subotu.

Brifing: Gorivo, "bosanski" i nepobjedivi ratnici Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Ništa od suspenzije akciza

Od moguće suspenzije akciza na gorivo zasad nema ništa jer niko od parlamentarnih stranaka, poslanika ili delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, bar u ovom trenutku, nema snage ni volje da u parlamentarnu proceduru uputi zahtjev za izmjene i dopune Zakona o akcizama, pišu danas "Nezavisne".

Ovim potezom bi se umanjile cijene goriva i država bi se odrekla 18 feninga po litru goriva, koliko iznose akcize koje su namijenjene za gradnju autoputeva i puteva.

Takođe, ovim činom bi država pomogla i građanima i ublažila udar na njihov novčanik, ali bi olakšala i rad privrede.

List podsjeća da je 1. februara na snagu stupio Zakon o akcizama i tada je gorivo poskupjelo za 18 feninga. Od tada pa do danas bilo je još nekoliko poskupljenja nafte i njenih derivata pa je od pomenutog datuma gorivo poskupjelo za 40 feninga. Drastična poskupljenja domaći distributeri "crnog zlata" pravdaju kretanjem na međunarodnom tržištu, dok vlast kaže da ne može ništa da učini jer je u BiH na snazi slobodno tržište i formiranje cijena.

Izbjeći politizaciju u slučaju "Dragičević"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da treba izbjeći bilo kakvu politizaciju u slučaju stradnja Davida Dragičevića.

Čubrilović je istakao da će zaključci Anketnog odbora Narodne skupštine o stradanju Davida Dragičevića imati snagu kada se o njima izjasni najviša zakonodavna institucija i da se na njih može gledati na ovaj ili onaj način, ali da treba pročitati materijal koji je obiman.

"Tek po tome može da se stekne ukupna slika o zaključcima. Treba izbjeći politizaciju i nezakonsko sagledavanje stvari, kao i unošenje emocije u ovaj proces, jer to nikome ništa dobro ne donosi. Pogotovo treba izbjeći zloupotrebu određene situacije, jer ničiji bol ne treba pojačavati", rekao je Čubrilović sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da se, prema Poslovniku o radu, ne bi moglo reći da je Anketni odbor izlazio iz određenih okvira, ali i da se po zaključcima sve treba sagledati.

Ne prihvatiti "bosanski"

Profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu na Palama Miloš Kovačević rekao je da bi svako od Srba koji bi pristao na priznanje "bosanskog jezika" napravio jednu od najvećih nacionalnih izdaja u srpskoj istoriji, jer bi ukinuo i Srbe i srpski jezik u BiH.

On upozorava da Srbi ni pod kakvim uslovima ne smiju prihvatiti "bosanski jezik" kao jezik Bošnjaka, ako žele ostati Srbi i sačuvati Republiku Srpsku.

Kovačević za "Euroblic" navodi da je na lingvističkom planu "bosanski" samo političko ime srpskog jezika i naglašava da Srbi kao autonoman narod sa autonomnim jezikom u BiH ne mogu niti smiju prihvatiti naziv "bosanski jezik", s obzirom na to da se on ne odnosi na jezik bošnjačkog naroda nego na jezik svih stanovnika BiH.

On naglašava da je bez sumnje "bosanski" najveća prijetnja srpskom jeziku, jer, kako kaže, naziv "Bosanski jezik" podrazumjeva sadržaj "jezik BiH" i tim sadržajem pokriva sve konstitutivne narode u BiH.

Povećan broj političkih subjekata na izborima

Broj ovjerenih političkih subjekata na opštim izborima 2018. je porastao u odnosu na prethodne opšte izbore, pa su tako potvrdu za učešće na ovim izborima dobila 34 nezavisna kandidata, što je za deset više nego u izbornoj trci 2014. godine, dok će na ovim izborima učestvovati dvije partije više u odnosu na prije četiri godine, kad ih je bilo 65.

Glavni razlog za povećanje broja političkih subjekata je, jednoglasni su stručnjaci, taj što je, kako ocjenjuju, politika postala najunosniji posao, ali, smatraju, posljedica povećanja će svakako biti disperzija glasova.

"Politika, gledajući materijalnu stranu, jeste unosno zanimanje i to je kod nekih sigurno motiv bavljenja njome, a vidimo i da je u BiH sve moguće, pa umjesto da se broj političkih subjekata smanjuje kako vrijeme prolazi, kod nas je suprotan proces", istakao je za "Nezavisne" Vehid Šehić, predsjednik Koalicije "Pod lupom".

Naglasio je da su mnogi napustili partije čiji članovi su do tada bili, te da su formirali nove političke stranke, tako da je i to, kako kaže, jedan od razloga povećanja broja partija na ovim izborima.

Golden Stejt bez premca

NBA liga ima novog-starog šampiona, pošto su Golden Stejt Voriorsi ubjedljivo slavili u finalnoj seriji protiv Klivlend Kavalirsa - 4:0.

Ekipa Stiva Kera pobijedila je i u četvrtom meču finala, na gostovanju rezultatom 108:85 (34:25, 27:27, 25:13, 22:20) i osvojila treću šampionsku titulu u poslednje četiri godine. Opširnije OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti