Pivska istorija Banjaluke (VIDEO)

Pogledajte super-interesantno predavanje mladog banjalučkog istoričara Danila Zeca o istoriji Banjaluke, Banjalučke pivare i Nektar piva

Pivska istorija Banjaluke (VIDEO) Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Istorija Grada na Vrbasu posljednjih 150 godina usko je povezana sa istorijom banjalučkog piva, koje su na naše prostore u drugoj polovini 19. vijeka donijeli trapistički monasi.

Trapisti, pod vođstvom Franca - Franje Fanera, u Delibašinom selu nadomak Banjaluke napravili su tada pravi mali industrijsko-ekonomski bum, a osim piva počeli su da proizvode čuveni sir trapist, napravili prvu hidrocentralu na Balkanu, pokrenuli preko 20 zanata, osnovali bolnicu, skovali plan za odvikavanje naroda od rakije... (o tom propalom pokušaju čitajte OVDJE)

Paralelno sa razvojem Banjalučke pivare, razvijala se urbana i industrijska Banjaluka, u koju je upravo sa dolaskom piva, na neki način, stigao i dah Evrope...

Danilo Zec, student istorije četvrte godine Filozofskog fakulteta u Banjaluci bio nam je domaćin u izložbenom prosturu Banjalučke pivare, gdje nam je nadahnuto prezentovao pivsku istoriju Banjaluke.

Pogledajte...

Izvor: Mondo BiH/YouTube

Ostale vijesti