Protesti i danas u Srbiji, blokada autoputa

Autor:

Vozači nezadovoljni cenom goriva u Srbiji blokirali su i danas beogradsku Slaviju, autoput kod Sremske Mitrovice i druga mesta. Saobraćaj normalizovan na beogradskom trgu nakon više od sat i po vremena blokade.

2
A- A A+
slavija protest zbog poskupljenja goriva Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Na naplatnoj stanici Sremska Mitrovica, na autoputu E 70 Beograd-Zagreb, bio je obustavljen saobraćaj usled protesta zbog poskupljenja goriva, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Zbog protesta, na snazi je bila obustava saobraćaja na ulazu i izlazu na naplatnoj stanici Sremska Mitrovica.

BLOKIRANA SLAVIJA

Nekoliko vozila blokiralo je na Slaviji deo ka Autokamandi u 17 sati, a saobraćaj je nešto posle 18 časova normalizovan.

Zbog protesta na Slaviji stale su trole koje prolaze tim delom, kao i tramvaji.

U centru Beograda druge saobraćajnice su bile prohodne, kao i mostovi. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije današnjeg protesta iz Obrenovca.

Blokiran je danas bio i most preko Zapadne Morave na putu Kraljevo-Kragujevac, kao i most na putu Kraljevo-Vrnjačka Banja preko Ribnice, i magistralni put Kraljevo-Preljina, javili su mediji. Blokiran je i put kod Kragujevca iz pravca Batočine, a protest je bio i na Ibarskoj magistrali kod Ćelija.

U Novom Pazaru nekoliko vozila blokiralo je saobraćaj od 17 do 18 sati na Banjskoj petlji na putu Novi Pazar - Raška.
Grupa vozača zaustavila je automobile i kamione na putu Niš - Bela Palanka u selu Prosek, a najavili su da će na na istom mestu biti i sutra.

Za razliku od jučerašnjeg dana kada se u Leskovcu u Bulevaru oslobođenja okupilo oko 300 vozača, danas je njih 50-tak u istoj ulici u centru grada zaustavilo saobraćaj od 17 do 18 sati.

Vozači u Leskovcu propuštali su vozila hitne pomoći i vatrogasna kola, kao i automobile sa decom.

Širom Srbije i juče je održan protest građana nezadovoljnih cenom goriva.

Vozači su blokirali Slaviju i druga mesta u Beogradu, tačno u 17 sati, na sat vremena. Bili su blokirani Gazela, Brankov most, Pančevac...

Protesti su održani u Novom Sadu, Nišu, Negotinu, Novom Pazaru, Čačku, Lazarevcu, Požarevcu i u drugim mestima.

Od početka godine gorivo u Srbiji poskupelo je 8,79 dinara za litar, dok je dizel otišao za 11,30 dinara.

Nakon poslednjeg poskupljenja, benzin od 95 oktana košta 152,02 dinara po litru, evrodizel 161,71, dok su skuplje kategorije goriva dostigle cenu od 167 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme da prelazi 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Oni takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

OVDE pročitajtešta je nakon jučerašnjih protesta rekao ministar policije Nebojša Stefanović.

Pogledajte fotografije jučerašnjeg protesta:

Tagovi:

Ostale vijesti