• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumačke bravuroze u Pekićevoj "Korešpodenciji"

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U takmičarskom dijelu 21. Teatar festa u Banjaluci sinoć je na programu bila "Korešpodencija" Borislava Pekića, u dramatizaciji Borisalava Mihajlovića Mihiza i režiji Gorčina Stojanovića, a u izvođenju glumaca Zvezdara teatra.

 Tetar fest "Petar Kočić", Korešpodencija, Zvezdara Teatar Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

U predstavi glume četiri doajena srpskog i beogradskog glumišta - Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra i Branko Vidojković, pojačani sa dva ultra-talentovana glumca mlađe generacije - Joakimom Tasićem i Jelenom Stupljanin.

U pitanju je Mihizova dramatizacija četvrtog toma Pekićevog "Zlatnog runa", čija radnja se dešava krajem 1847. i početkom 1848. godine, a u čijem središtu je cincarska porodica koja se pretvara u značajnu trgovačko-čaršijsku srpsku firmu "Simeon Njegovan i sin".

U centru priče su odnosi u imućnoj porodici, poslovi u njihovoj firmi, unuk koji se zaljubio u cirkusku igračicu i konjokrotiteljku, a radnja se dešava u Beogradu i Beču

Dijalozi i monolozi u predstavi su u obliku pisama i telegrama.

Nakon gledanja ove odlične predstave prva stvar koja se mora primjetiti je - bravurozna gluma. I pored toga što je predstava veoma statitična i oslanja se skoro isključivo na verbalne interpretacije glumaca, Pekićevog djela napisanog sa prizvucima arhaičnog jezika, ona ni na trenutak ne gubi na dinamici i zanimljivosti, što je zasluga, naravno, navedenih glumačkih veličina.

Naročito su sinoć briljirali Branislav Lečić u ulozi starog Simeona Njegovana i Jelena Stupljanin u ulozi mađarske cirkusantkinje Julijane.

Scenografija predstave, koja je jednostavna, ali veoma efektna i urađena u cirkusko-kabaretskom maniru, sjajno se uklopila u scenu banjalučkog Narodnog pozorišta RS.

Izvedba glumaca beogradskog Zvezdara teatra od strane banjalučke publike nagrađena je gromoglasnim aplauzom, a opšte je mišljenje da će ova predstava imati dug život na pozorišnim daskama.

Pogledajte foto galeriju...

Branislav Lečić na druženju sa gledaocima i novinarima nakon predstave ispričao je kako se svojevremeno susreo sa Borislavom Pekićam u Londonu, kao i da je taj susret na njega ostavio veliki uticaj.

"Kao mlad sam otišao u Londom, a Jovan Ćirilov mi je rekao da se javim Pekiću. Razgovarali smo nekoliko sati i sa takvom pažnjom me je slušao da sam bio zadivljen. Zvao je još jednom da se vidimo, što znači da mu je susret prijao. Kada sam radio ovu predstavu sjetio sam se našeg susreta, vraćam mu ljubaznost, jedan duh koji sam osjetio prije mnogo godina", rekao je Lečić.

Jelena Stupljanin kaže da joj je reditelj Gorčin Stojanović njeno igranje puno olakšao svojim rješenjem da se Julijanina revolucionarna odluka u komadu samo prepričava.

"Ja se na sceni pojavljujem i taj crni kaput i zastava, to su velike stvari, umjesto da lik Joakima govori o tome šta su Juliškine posljednje riječi, ja ih izgovaram. U tom smislu naša izvedba ovog komada je, osim komičnog, vrlo dramska i za sve nas višeslojna. Mislim da publika to i te kako prepoznaje i sjajno prihvata", kaže Jelena Stupljanin.

Predstava "Korešpodencija" je 1980. godine premijerno izvedena u Ateljeu 212, a u njoj su igrali legendarni glumci Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ružica Sokić, Zoran Radmilović... Anica Dobra kaže da je iz poštovanja prema ovoj postavi i predstavi, kada je počela da radi na novoj adaptaciji, nazvala Miru Banjac i tražila od nje "blagoslov".

"Ona, onako velika kakva jeste, ne samo da je ishvalila projekat što se ponovo radi, pohvalila podjelu, nego nam je bila na premijeri i gledala još pokoju predstavu. Kada je neko tako dobronamjeran i toliko zlatan onda to ne pada teško", kazala je Anica Dobra.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO



Jedna od "poslastica" ove predstave bila je i pojavljivanje na sceni slavnog Slavka Štimca, kojeg nemamo često priliku da gledamo na pozorišnim daskama.

"Gorčin me zvao i pitao da li bih igrao, nema ništa izvan toga. Mani je jako prijao rad na ovoj predstavi, imamo divnu ekipu. Ja sam odrastao na filmu, znam kad je kamera blizu, kad je daleko, a pozorište može da poboljša i dopuni to znanje. Ti ljudi ispred scene, to je nešto zanimljivo. Otkrivam neke druge stvari i kod sebe i u profesiji", kaže Štimac, koji u "Korešpodenciji" igra Simeona Njegovana.

Takmičarski program 21. Teatar festa "Petar Kočić", koji i ove godine velikodušno podržava kompanija m:tel, završava se večeras predstavom "Sve se nekako preživi osim smrti" Narodnog pozorišta Sarajevo, a sljedeći dan je proglašenje pobjednika.

O ostalim takmičarskim predstavama koje smo pogledali na ovogodišnjem Teatar festu "Petar Kočić" čitajte OVDJE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop