• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kosovo je izgubilo legendu" (FOTO)

Autor mondo.ba

Erol Salihu, sekretar tzv. Fudbalskog saveza Kosova se posebno zahvalio na dolasku Zvonimiru Bobanu i Zoranu Lakoviću iz FIFA, koji su doputovali iz Moskve.

Fadilj Vokri je bio i ostaće sinonim "kosovskog" sporta. Njegovom smrću Kosovo je izgubilo legendu, rečeno je u nedjelju na komemorativnoj sednici održanoj u Prištini povodom prerane smrti nekadašnjeg napadača Partizana.

Komemoracija je održana pod patronatom premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja u prepunoj plenarnoj sednici Skupštine Kosova, a započela je čitanjem bogate sportske biografije Fadilja Vokrija, koji je bio uspješan i kao fudbaler i kao prvi čovjek Fudbalskog saveza Kosova.

Umro Fadilj Vokri

Pored porodice, komemoraciji su prisustvovali visoki kosovski zvaničnici, predsjednik Skupštine Makedonije Talat Džaferi, predstavnici FIFA i UEFA predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Armend Duka, kao i kosovski sportski radnici, ličnosti iz javnog života i obični građani, prenijela je agencija "Anadolija".

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je smrt Fadilja Vokrija velika bol za cijeli narod. Veseli je kazao da je Fadilj bio sinonim dobrih vijesti za Kosovo.

"Bio je sinonim dobrih stvari u našoj zemlji, kojih je u to vrijeme bilo malo, sinonim nade za Kosovo koje čini istoriju na zelenom polju najljepšeg sporta na svetu, fudbala. Prije svega Fadilj Vokri je bio sinonim časnog kosovskog čovjeka i zato je bol za njim velika. Njegov gubitak je nacionalni gubitak", kazao je Veseli.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da je Fadilj Vokri pripadao svima i da je odigrao veliku ulogu za kosovski sport i državu. Haradinaj je naglasio da je Fadilj bio ponos u ne tako lakim vremenima za albanski narod.

"On se vratio da bi još jednom pružio podršku sportu i sportistima, ne samo fudbalerima i Fudbalskom savezu Kosova, i u ovom novom periodu izgradnje države Kosovo. Zahvaljujući njemu Kosovo se vratilo u sportsku porodicu, fudbalsku porodicu i zahvaljujući njemu Kosovo danas uživa poštovanje na međunarodnoj sceni", kazao je Haradinaj.

Vokri za MONDO: Hoću li navijati za Srbiju na SP?

Besim Hasani, predsjednik Kosovskog olimpijskog komiteta kazao je da je Fadilj Vokri otišao kada je Fudbalski savez Kosova učlanio u porodicu UEFA i FIFA, s punim ubjeđenjem da Kosovo ima mnogo toga da pruži fudbalskom svijetu.

"Otišao si Fadilje rano, ali si ostavio neizbrisiv trag kao čovjek rijetke inteligencije, čovjek harizme i autoriteta kao fudbaler svjetskih razmera i kao neosporni lider i drug", kazao je Hasani.

Erol Salihu, sekretar Fudbalskog saveza Kosova je ocijenio da je Fadilj Vokri bio rođen za velika djela, a koliko je bio velik govori praznina koja je ostala iza njega. On se posebno zahvalio na dolasku Zvonimiru Bobanu i Zoranu Lakoviću iz FIFA, koji su se vratili iz Moskve da bi danas bili na Kosovu, navela je "Anadolija".

Armend Duka, predsjednik Fudbalskog saveza Albanije je ocijenio da je Fadilj bio izuzetan čovjek, koji je sebi obezbijedio besmrtnost.

Na kraju komemoracije prisutnima se obratio sin Fadilja Vokrija, Gramos,koji je kazao da vjeruje da djela njegovog oca govore sama sama za sebe.

Predhodno je veliki broj građana, sportskih radnika i zvaničnika odalo posljednju počast svom sportskom idolu, mimohodom pored kovčega sa njegovim tijelom izloženim u holu Skupštine Kosova.

Među brojnim zvaničnicima posljednju poštu Fadilju Vokriju odali su i predsjednik Albanije Ilir Meta i brojne druge javne ličnosti.

Fadilj Vokri danas je sahranjen na gradskom groblju u naselju Dragodan u Prištini.

Odlukom predsjednika Kosova Hašima Tačija u znak državnog i građanskog poštovanja danas su državne zastave spuštene na pola koplja na svim državnim objektima Kosova, kako unutar tako i izvan zemlje.

Fadilj Vokri je preminuo u subotu ujutro iznenada u 57. godini života od srčanog udara tokom vježbi u jednom fitnes klubu u Prištini. Vokri je imao bogatu i uspješnu fudbalsku karijeru u Partizanu i inostranstvu u periodu od 1980. do 1995. godine, a od 2008. godine pa do smrti bio na čelu Fudbalskog saveza Kosova. Fadilj Vokri nosi velike zasluge za učlanjenje Kosova u UEFA i FIFA.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC