Vozači protestovali i u Srbiji

Autor:

Vozači nezadovoljni cenom goriva u Srbiji blokirali su i danas pojedine putne pravce u zemlji. U Beogradu delimična blokada Trga Slavija.

Vozači protestovali i u Srbiji Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U Beogradu delimična blokada je organizovana na Slaviji, a trajala je od 17 do 19 sati. U pravcu ka Mekenzijevoj bilo je parkirano desetak vozila koja su preprečila put ostalima, blokirane su bile i trole, pa je taj deo kružnog toka bio zakrčen. Od 19 sati saobraćaj se normalno odvija.

Putevi Srbije saopštili su da su zbog protesta zbog poskupljenja goriva bile na snazi obustave saobraćaja i u mestu Salaš Noćajski,na deonici Šid-Tovarnik, na Ibarskoj magistrali kod ariljske rampe, put ka Rumi, na mostu ka Šapcu, put za Kraljevo i Užice, u Inđiji, u mestu Vračev gaj, od Banatskih Karlovaca ka Nikolićima, od Velike Plane ka Žabarima, u mestu Kuzmin, Jovanovac Gruža, od Malog Požarevca ka Mladenovcu, u Despotovcu na deonici Despotovac-Svilajnac, na deonici Sombor-Stapar, na deonici Šabac-Loznica u mestu Jelav, na deonici Rekovac-Kragujevac u Rekovcu, deonica Odžaci-Ratkovo.

Prema nezvaničnim informacijama, za sutra je najavljena nova blokada u više delova Beograda i to za sedam ujutru, pa se očekuje mnogo veći kolaps u gradu prvog radnog dana u sedmici.

Širom Srbije i prethodna dva dana je održan protest građana nezadovoljnih cenom goriva.

Protesti su održani u Novom Sadu, Nišu, Negotinu, Novom Pazaru, Čačku, Lazarevcu, Požarevcu i u drugim mestima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da se u Srbiji na silu neće dolaziti na vlast, da svako ima pravo da protestuje ali u skladu sa zakonom, uz ocenu da su protesti zbog cene benzina politički organizovani.

Od početka godine gorivo u Srbiji poskupelo je 8,79 dinara za litar, dok je dizel otišao za 11,30 dinara.

Nakon poslednjeg poskupljenja, benzin od 95 oktana košta 152,02 dinara po litru, evrodizel 161,71, dok su skuplje kategorije goriva dostigle cenu od 167 dinara.Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme da prelazi 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Šta kaže ministar o protestima zbog cene goriva


Oni takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Evo kako su izgledale blokade prethodnih dana:

Ostale vijesti