BRIFING: Vozačka buna i besplatno more

Autor:

Pročitajte pregled štampe za ponedjeljak, 11. juna

BRIFING: Vozačka buna i besplatno more Foto: Mondo.ba

Vozačka buna u BiH i Srbiji

U Banjaluci i drugim gradovima BiH juče su održani protesti zbog visokih cijena goriva. Na društvenim mrežama pokrenuta je akcija "Stop poskupljenju goriva" u kojoj se vozači pozivaju da svaki dan, počevši od danas u 17 časova na sat vremena zaustave svoje automobile. Pokretač ove inicijative je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, a pozivu su se odazvali i građani Banjaluke. Organizatori protesta pozvali su vozače u BiH da i danas zaustave svoja vozila u znak protesta zbog visokih cijena goriva, a protesti zbog poskupljenja goriva održani su i u Srbiji.

Stranci štite BiH od domaćih političara

Ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson za „EuroBlic“ kaže da ambasadori u BiH imaju veća ovlaštenja i neobičnu ulogu, i to iz dva razloga. "Kao članovi Vijeća za implementaciju mira, moramo da štitimo Dejtonski sporazum od domaćih političara koji njegove dijelove dovode u pitanje. Drugi razlog je to što BiH mora postići određene standarde u kvalitetu svoje demokratije, ekonomije i vladavine prava", kaže Ferguson.

Ričard Brenson otvorio firmu u Tuzli

Vijest da je u Tuzli registrovana kompanija čiji je vlasnik britanski milijarder Ričard Brenson odjeknula je kao bomba u evropskim i svjetskim poslovnim krugovima, piše „Dnevni Avaz“. Šta se dogodilo? Tuzlanska firma „Piksel Interactive“ postala je dio američke grupacije „Virgin Group“, čiji je vlasnik Brenson, a koja upravlja sa skoro 400 kompanija širom svijeta. „Postojimo pet godina kao firma pod imenom ’Piksel Interactive’ i naš najveći klijent je upravo ’Virgin Pulse’. Nedavno je došlo do spajanja s ’Virgin Pulsom’. To je ta priča. Trenutno zapošljavamo stotinjak stručnjaka i krećemo u širenje“, kaže Mirza Salkić, generalni menadžer „Virgin Pulsa“.

Besplatan smještaj na Braču

Besplatan smještaj na moru mnogima se čini kao san, a zahvaljujući "Iznajmljivačima sa srcem", za porodice sa djecom sa posebnim potrebama, djecom sa poteškoćama u razvoju ili teškim oboljenjem, to može da bude stvarnost. Vjera Matulić iz mjesta Postira, na ostrvu Braču, u Hrvatskoj, i ove godine pokazuje humanost i iznajmljuje besplatno svoj stan djeci sa posebnim potrebama i njihovim porodicama. Matulićeva je pokrenula Facebook stranicu "Iznajmljivači sa srcem", čiji je i administrator, gdje svi zainteresovani mogu da poklone svoj smještaj na nekoliko dana potrebitoj djeci i gdje porodice mogu da rezervišu besplatan smještaj, pišu „Nezavisne novine“.

Knjižar sa diplomom pravnika

Dvadesetosmogodišnji pravnik iz Bileće Aleksandar Rupar (FOTO), zbog nedostatka posla u struci, prodaje knjige na štandu ispred tržnog centra “Tom” na Palama. Poslije završetka studija na Pravnom fakultetu na Palama volontirao je u pravnom savjetovalištvu u Sarajevu, ali nije uspio da se zaposli, te je odlučio da krene dalje u potragu za poslom, piše „Glas Srpske“. “Tražio sam posao kako bih bio nezavisan od svojih, tako da sam se bavio raznim djelatnostima. Na Palama sam vidio štand sa knjigama i pitao da li im je potreban radnik”, navodi Rupar i dodaje da je to bio poslodavac iz Srbije koji posjeduje štandove sa knjigama i u Banjaluci.


Tagovi:

Ostale vijesti