Mira Furlan o UMJETNICI Kim Kardašijan!

Autor:

"Kim Kardašijan je idealna umjetnica našeg doba"

Autentična zvijezda jugoslovenske kinematografije, svojim ulogama je obilježila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umjetničke scene.

Mira Furlan već godinama živi u SAD gdje je ostvarila nekoliko uloga među kojima se izdvaja ona u izuzetno popularnom holivudskom serijalu "Babilon 5".

"Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, a idealna umjetnica našeg doba je Kim Kardašijan", rekla je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival "Krokodil" koji se održava sljedećeg vikenda u Beogradu.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

"Ovo je vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umjetnike. Pada mi na pamet Kanije Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umjetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umjetnosti?" pita se Furlan.

Slavna glumica u Los Anđelesu predaje na Odsjeku "Liberal art and science" veoma cijenjene njujorške Akademije za film.

Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih delova svijeta. O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koja ona propisuje Furlan kaže da je sociološki proces sa kojim treba biti veoma oprezan.

"Ideja da nam je svaka informacija dostupna predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za nas svijet. Bez Facebooka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mržnje", kazala je Furlan uz opasku da živimo u jako opasnim vremenima.

"Više ne raspoznajemo šta je istina a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična grižnja savjesti i osjećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svijetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu", kazala je Furlan.

Tagovi:

Ostale vijesti