Prirodni načini da smanjite znojenje

Autor:

Ako se mnogo znojite i neprijatno vam je zbog toga, evo nekoliko koraka koje možete da preduzmete kako biste rešili taj problem

Prirodni načini da smanjite znojenje Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Leto je i svi se znojimo, što je i normalno, ali ako vam je neprijatno jer se dosta znojite i majice su vam manje-više stalno mokre, postoje neke stvari koje možete da uradite kako biste smanjili znojenje.

Smanjite unos kofeina. Kofein povećava osećaj anksioznosti, što je okidač za preterano znojenje. Osim toga, kafa je i sama po sebi okidač za znojenje.

Istuširajte se hladnom vodom. Uprkos tome što to možda nije najprijatnije, "radi". Kad ste već u kadi, probajte da se tuširate antibakterijskim sapunom kako biste se oslobodili neprijatnih mirisa.

Izbegavajte tople kupke. Dok kupanje toplom vodom može da bude dobar način da eliminišete toksine povećavajući telesnu temperaturu, jasno vam je da će to povećati i znojenje.

Pijte dosta vode. Hidratacija pomaže da se spusti telesna temperatura, a samim tim sprečava i znojenje. Voda je od ključnog značaja i za zdravlje jer izbacuje višak minerala i toksine. Stručnjaci preporučuju da pijte najmanje šest do osam čaša vode dnevno, a više o tome koliko vam vode treba pročitajte ovde:

Izbegavajte slatkiše, začine i hemijski obrađenu hranu. Začinjena hrana je ukusna, može da bude čak i zdrava, ali dovodi do toga da se češće i više znojite nakon što pojedete takav obrok. Isto važi i za slatkiše, a najpre za one u kojima se nalazi fruktozni odnosno kukuruzni sirup, kojim proizvođači zaslađuju mnoge slatke grickalice.

Jedite "pravu" hranu. Manjak vitamina B u telu znači da telo ne može dovoljno da apsorbuje nutrijente, niti da efikasno izbaci toksine, zbog čega se povećava proizvodnja znoja. Da biste to sprečili, jedite cele žitarice, sveže voće i povrće, unosite proteine.

Istrljajte pazuh vatom natopljenom limunovim sokom i sodom bikarbonom. Ova mešavina će vas rashladiti i pomoći vam da kontrolišete neprijatne mirise znoja.

Nosite vodu sa sobom. Ne postoji bolji napitak od hladne vode - ona smanjuje stres, reguliše telesnu temperaturu i održava kontrolu nad znojnim žlezdama. Zato uvek nosite flašicu vode sa sobom, posebno kada putujete.

Izbegavajte alkohol i cigarete. Sve hemikalije koje biste inače uneli na taj način otežavaju telu da kontroliše znojenje jer ometaju cirkulaciju krvi.

Izbegavajte tople napitke. Kada je reč o preteranom znojenju, topli napici, posebno kafa, vaš su neprijatelj. Umesto toga, odlučite se za sveže ceđeni sok, limunadu ili neki hladan napitak koji će regulisati temperaturu vašeg tela.

Ne nosite odeću od najlona i poliestera, birajte prirodne materijale. Pamuk je najbolji jer će koža u njemu moći da diše. Takođe, ne bi trebalo da nosite uske majice jer je najbolje da koža ispod pazuha bude izložena vazduhu.

Birajte komforniju odeću. Ako nosite potpuno usu odeću, vazduh ne može da cirkuliše do kože, čime se povećava znojenje. Kada je napolju baš toplo, bilo bi dobro da nosite malo širu, laganiju odeću od pamuka.

Rashladite glavu. Kada ste duže izloženi suncu, nosite šešir ili kačket. Tako ćete zaštititi glavu, ali ćete se i zaštititi od toplotnog udara.

Ostale vijesti