"Ako ne bude efekta, protestovaćemo ujutru''

Autor:

Protest vozača zbog visokih cijena goriva nastavljen je danas do 17 do 18 časova u Banjaluci. U centralnim banjalučkim ulicama nije bilo blokade saobraćaja. U FBiH protestovali vozači u Mostaru.

"Ako ne bude efekta, protestovaćemo ujutru'' Foto: Dušan Volaš, mondo.ba

Nastavljajući juče započet protest zbog poskupljenja goriva vozači su danas na zapadnom tranzitu u Banjaluci zaustavili saobraćaj od 17 do 18 časova, a blokirana su bila i dva najveća kružna toka koji vodi ka naseljima Lauš i Petrićevac.

"Gorivo je preskupo za naše uslove. Prihvatljiva cijena bila 1.50 KM po litru", kazao je za Mondo jedan od vozača koji učestvuju u protestu, Vladimir Koljančić.

Mnogi vozači su izašli iz automobila, a pojedinci su donijeli i loptu za fudbal pa prekratili čekanje na taj način.

Jedan od organizatora najavio je da će protesti biti nastavljeni i ove nedjelje.

''U toku ove sedmice svaki dan ćemo popodne zaustavljati automobile od 17 do 18 časova, a ukoliko ne bude efekta od sljedeće sedmice idemo ujuru od 7 do 8 časova", rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Zabilježene su gužve na ulazu u Banjaluku iz pravca Jajca, u Karanovcu, saobraćaj je bio blokiran i u Klašnicama između Banjaluke i Laktaša, a vozači su u akciju podržali i u Prijedoru.

Federalni mediji objavili su da su se vozači zaustavili na pola sata samo na tranzitu kod Mostara, a ne i u drugim gradovima u tom entitetu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopštilo je ranije  danas da će prema licima koja blokiraju saobraćaj biti preduzete zakonom predviđene mjere.

U centralnim banjalučkim gradskim ulicama nije bilo blokade saobraćaja.  Policijska patrola je ''dežurala'' na raskrsnici kod Narodnog pozorišta, a policajci su na motociklima patrolirali po centru.

Jedan vozač taksija koji nije htio da bude imenovan rekao je da su se "vozači vjerovatno malo prepali policije" jer ne žele neprijatnosti pa nisu blokirali saobraćaj u centru.

On podržava proteste građana, ali je sumnjičav kada su u pitanju efekti.

''Ja ne bih protestovao jer bojim se da to neće donijeti nikakav rezultat, a cijene goriva jesu previsoke i nije u pitanju samo gorivo već i druge stvari", kaže ovaj vozač.

Protesti su pod parolom ''Stop poskupljenju goriva'' započeti su juče zaustavljanjem vozila u 17 časova, u Banjaluci, Sarajevu i još nekoliko gradova u BiH. 

Akcija, koja poziva vozače da svakog dana u 17 časova na sat vremena zaustave svoje automobile zbog visoke cijene goriva, pokrenuta je na društvenim mrežama.

Ostale vijesti